Închide

UE suspendă ajutoarele oferite palestinienilor, în valoare de 700 mil. €, în urma atacurilor Hamas

Avatar
Flags of the European Union in front of the EU-commission building "Berlaymont" in Brussels, Belgium

Fotografie de Christian Lue pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Uniunea Europeană (UE) a anunțat că va suspenda, cu efect imediat, finanțarea teritoriilor palestiniene, în urma atacurilor din weekend ale Hamas asupra Israelului, în care au fost ucise peste 700 de persoane în Israel, la care se adaugă alți peste 560 de morți în atacuri retaliatorii ale Israelului în Gaza, anunță agenția Reuters.

UE este cel mai mare furnizor de ajutor umanitar pentru teritoriile palestiniene.

Anunțul de luni implică un total de 691 de milioane de euro, cuprinzând întregul portofoliu de sprijin umanitar al UE pentru teritoriile palestiniene, acesta fiind supus revizuirii complete, a anunțat comisarului UE pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.

”Amploarea terorii și a brutalității împotriva Israelului și a poporului său reprezintă un punct de cotitură. Lucrurile nu mai pot continua ca până acum”, a scris comisarul Várhelyi pe X (fosta Twitter).

Toate proiectele umanitare aflate în desfășurare au fost supuse revizuirii și toate plățile au fost imediat suspendate, a confirmat comisarul european.

UE planificase o finanțare totală de 1,8 miliarde de euro pentru teritoriile palestiniene (Cisiordania și Gaza) între 2021 și 2024.

De asemenea, Austria și Germania au anunțat, la rândul lor, suspendarea temporară a ajutorului bilateral pentru teritoriile palestiniene.

UE nu finanțează ”în niciun fel” activitățile Hamas, a declarat luni purtătorul de cuvânt al blocului comunitar, Eric Mamer, într-o conferință de presă, cu atât mai mult cu cât UE a desemnat de multă vreme Hamas drept grup terorist.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a convocat pentru marți o reuniune de urgență a miniștrilor de externe din UE pentru a discuta despre situația din Israel și din regiune.

scroll to top