Închide

Un gigant minier australian anunță secretul viitorului transport maritim ecologic: amoniacul

Avatar
Herb Elliott Port

Herb Elliott Port din Port Hedland, cel mai important hub de transport maritim al Fortescue Metals. Sursa foto: compania.

Timp de citire: < 1 minut

Miliardarul australian Andrew Forrest, acționar majoritar și președinte al grupului Fortescue Metals, a anunțat planurile companiei sale de a construi primul mineralier din lume propulsat cu ajutorul unui combustibil pe bază de amoniac. Acesta ar urma să fie lansat la apă înainte de sfârșitul anului viitor, în cadrul unui amplu și ambițios plan al grupului australian de a-și converti întreaga flotă maritimă la o variantă de propulsie care să nu utilizeze combustibili fosili, scrie Bloomberg.

”Aceasta va fi doar prima astfel de navă. Operăm aproximativ 100 de nave, iar planurile noastre prevăd trecerea tuturor navelor la propulsia cu amoniac «verde», cât mai curând posibil, probabil pe parcursul acestui deceniu”, a declarat Forrest, președintele și fondatorul Fortescue Metals Group, într-un interviu.

Prima navă care va trece prin procesul de conversie este una de dimensiuni reduse, cu o capacitate de transport de circa 100 de ori mai mică decât cele mai mari mineraliere din lume, însă reprezintă un prim pas spre un transport maritim cu emisii de carbon zero.

Amoniacul este considerat un înlocuitor mai curat al combustibililor fosili utilizați în transportul maritim. De altfel, navele care traversează astăzi mările și oceanele lumii sunt alimentate, aproape în exclusivitate, cu combustibili fosili.

Fortescue Metals Group este al patrulea producător mondial de minereu de fier, după BHP, Rio Tinto, and Vale, activitatea sa desfășurându-se, în cea mai mare parte, în Australia.

scroll to top