Închide

Un judecător american respinge un proces împotriva Tesla. De ce acuzații a scăpat gigantul EV?

Avatar
tesla, electric car, automobile

Fotografie de valentin_b90 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Un judecător american a respins un proces antitrust care acuza compania de automobile electrice Tesla a lui Elon Musk că forțează clienții să plătească prețuri ridicate și să aștepte mult timp pentru reparații, monopolizând piețele de întreținere a vehiculelor și de piese de schimb, potrivit Reuters.

Într-o decizie luată vineri seară, judecătoarea districtuală Trina Thompson din San Francisco a declarat că clienții din acțiunea colectivă propusă nu au reușit să demonstreze nici că presupusele probleme “nu erau în general cunoscute” atunci când și-au cumpărat vehiculele, nici că nu puteau prevedea costurile pentru a-și menține vehiculele în funcțiune.

De asemenea, a spus că clienții nu au putut dovedi că Tesla i-a constrâns să folosească serviciile și piesele sale doar pentru că și-au cumpărat vehiculele în primul rând.

“Cu siguranță, reclamanții susțin că pârâtul i-a indus în eroare cu privire la… cât de multă întreținere este necesar pentru vehiculele sale electrice și cât timp ar trebui să dureze această întreținere”, a scris Thompson. “Dar nicăieri reclamanții nu susțin că, de fapt, consumatorii nu sunt conștienți de prețurile presupus supraconcurențiale și de timpii de așteptare exorbitanți.”

Judecătorul a respins, de asemenea, pretențiile în temeiul legilor de protecție a consumatorilor din California.

Ea a declarat că clienții pot alege să își modifice plângerea, care a combinat cinci procese și a acoperit șoferii care au plătit pentru reparații și piese Tesla începând cu martie 2019.

Avocații clienților nu au răspuns imediat sâmbătă la solicitările de comentarii.

Potrivit plângerii, șoferii ale căror vehicule sunt propulsate de motoare tradiționale pot face reparații la reprezentanțe sau la ateliere independente și pot folosi piese fabricate de producătorii originali sau de alte companii.

Clienții au declarat că Tesla se diferențiază prin faptul că le cere ca vehiculele să fie reparate de către compania cu sediul în Austin, Texas, sau de către centrele sale de service aprobate și să folosească numai piese Tesla.

Tesla își vinde vehiculele direct către consumatori, în loc să folosească o rețea de francize.

Compania a raportat venituri din servicii și alte venituri din domeniul auto în valoare de 6,15 miliarde de dolari în perioada ianuarie-septembrie, reprezentând 9% din veniturile sale totale de 71,6 miliarde de dolari. Vânzările de vehicule au reprezentat 57,9 miliarde de dolari, sau 81% din veniturile totale.

scroll to top