Închide

Unii fac bani din caniculă. Vacanțele în Austria din această vară sunt mai solicitate ca niciodată

Avatar
Austria Munte Hotel Alpi Piscina Vacanta Gastein Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Hotelurile din Valea Gastein, Alpii Austrieci, sunt o destinație preferată pe caniculă de mulți europeni și nu numai. Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute
  • Or fi austriecii boicotați de români la noi acasă, dar la ei o duc bine. Cel puțin la capitolul turistic, canicula de pe bătrânul continent a îndreptat și mai mulți turiști spre micuța țară alpină.
  • Statistica Austriei a înregistrat 39,5 milioane de înnoptări doar în perioada mai-iulie a acestui an.
  • În cazul turiștilor din străinătate, în luna iulie s-au înregistrat mai multe sosiri din Cehia, Elveția, Liechtenstein și Germania.

În timp ce creșterile de costuri și lipsa de personal reprezintă provocări pentru industria turismului, ca peste tot, pensiunile și hotelurile se bucură de un aflux mare de oaspeți. Între lunile mai și iulie, numărul de înnoptări a ajuns la 39,5 milioane, ceea ce reprezintă cea mai mare valoare din 1980 încoace, potrivit datelor preliminare ale Statisticii Austriei.

“În prima jumătate a sezonului estival din acest an, vacanțele în Austria au fost mai solicitate ca niciodată”,

a declarat vineri șeful Statisticii Austriei, Tobias Thomas, citat de Der Standard.

În 1980, s-a înregistrat maximul anterior de 40 de milioane de înnoptări – în perioada mai-iulie 2023, iar sectorul a ratat cu puțin valoarea maximă de atunci.

Relansarea turismului este clară și în comparație cu 2019, înainte ca pandemia corona să lovească țara. Anul acesta, numărul de înnoptări a fost cu 1,7% peste nivelul de atunci.

Saltul rezervărilor este și mai mare, de plus 6,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, în care s-au înregistrat 37,16 milioane de înnoptări.

Mai mult de două treimi din înnoptările din prima jumătate a verii turistice din acest an s-au datorat oaspeților străini. Dar dorința austriecilor de a se întoarce sau de a petrece concediile acasă a fost doar puțin frânată. Numărul de înnoptări ale oaspeților interni a scăzut cu 2,2%, ajungând la 11,96 milioane. În 2022, însă, a fost înregistrată o valoare record.

Creștere puternică în Viena și în landul Austria Inferioară

Privind evoluția pe landuri federale, Viena și Austria Inferioară se remarcă prin creșteri de 19,8 și, respectiv, 10,2 procente ale numărului de înnoptări. De asemenea, s-a înregistrat o creștere puternică în Burgenland (cu 9%), în bastionul turistic Salzburg (cu 8,2%), în micuțul land vestic de lângă Elveția, Vorarlberg (cu 7,2 procente) și în Austria Superioară cu capiatala sa Linz (6,2%). Plusul a fost ceva mai mic în Tirol (4,9%) și minim în Stiria (0,7%).

Singura scădere de 2% a fost înregistrată în landul sudic vecin cu Slovenia și Italia, Carintia.

Evoluția din iulie, în mod tradițional a doua cea mai importantă lună de vară pentru turism după august, este un indiciu al tendinței pozitive generale. De regulă, un sfert din toate înnoptările din semestrul cald se încadrează în luna iulie. Anul acesta au fost 18,7 milioane, cu 4,2% mai multe decât în iulie 2022, deci a crescut și numărul de sosiri ale oaspeților în unitățile de cazare austriece.

scroll to top