Închide

Uniunea Europeană a autorizat administrarea vaccinului Pfizer la copiii între 5 și 11 ani

Avatar
11 10 2021 Covid 19 Vaccinationchild 960x690

Foto: countynewscenter.com

Timp de citire: 2 minute

Agenția de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a aprobat, joi, administrarea vaccinului anti-coronavirus Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani, deschizând calea pentru a primi o primă doză de vaccin în timp ce Europa se luptă cu o creștere a cazurilor de Covid-19, potrivit Reuters.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că vaccinul Pfizer, aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană la adolescenții între 12 și 17 ani din mai, va fi administrat în două doze de 10 micrograme fiecare, cu trei săptămâni între cele două doze. Dozele pentru adulți conțin 30 de micrograme de vaccin.

Aprobarea vine în momentul în care Europa este din nou epicentrul pandemiei, reprezentând aproximativ jumătate din cazuri și decese.

Inocularea copiilor și tinerilor, care pot transmite fără să vrea COVID-19 altora, este considerată un pas esențial pentru îmblânzirea pandemiei. În Germania și Țările de Jos, copiii reprezintă acum majoritatea cazurilor.

Pfizer/BioNTech au anunțat că eficacitatea vaccinului lor este de 90,7%, conform testelor clinice pentru grupa de vârstă menționată.

„Beneficiile Comirnaty la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani depășesc riscurile, în special la cei cu afecțiuni care cresc riscul de COVID-19 sever”, a spus EMA.

Deși aprobarea finală revine Comisiei Europene, aceasta urmează de obicei recomandările EMA, iar o sursă din UE a declarat pentru Reuters că o decizie va veni probabil vineri.

„Recomandarea de astăzi (…) este clar că vaccinul BioNTech-Pfizer este sigur și eficient pentru copiii mici și le poate oferi protecție suplimentară”, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, pe Twitter.

Țările UE nu vor putea începe să efectueze vaccinurile în rândul copiilor mai mici până luna viitoare. Primele doze vor fi livrate pe 20 decembrie, a declarat un purtător de cuvânt al BioNTech.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Polonez al Sănătății, Wojciech Andrusiewicz, a declarat agenției de presă de stat PAP că Polonia va începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani în decembrie, când va primi primul lot de 1,1 milioane de doze.

UE se alătură unui număr tot mai mare de țări, inclusiv Statele Unite, Canada, Israel, China și Arabia Saudită, care au aprobat vaccinuri pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani și mai mici.

Zeci de milioane de copii din această grupă de vârstă vor fi eligibili pentru vaccinare în UE. Germania va primi 2,4 milioane de doze cu primul transport, suficiente pentru a inocula aproximativ jumătate din copiii țării cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, a spus purtătorul de cuvânt al BioNTech.

Guvernul Republicii Cehe a declarat că se așteaptă să primească 300.000 de doze, ceea ce ar inocula aproximativ o cincime din populația sa mai tânără.

Pentru vaccinurile pediatrice, autoritatea de reglementare din SUA a autorizat o nouă versiune a vaccinului, care utilizează un nou tampon și le permite să fie păstrate în frigidere timp de până la 10 săptămâni.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri că, deoarece copiii și adolescenții sunt expuși unui risc mai scăzut de COVID-19 sever, țările ar trebui să acorde prioritate adulților și să împărtășească dozele cu programul COVAX care vizează furnizarea celor mai sărace țări din lume care s-au luptat să obțină vaccinuri.

scroll to top