Uniunea Europeană și-a ales favoritul în competiția pentru șefia Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) și a decis să sprijine candidatura fostului ministru nigerian de Finanţe Ngozi Okonjo-Iweala la conducerea instituției, trimiţând astfel un semnal de încredere în Africa, au declarat pentru Reuters şi DPA surse din cadrul Uniunii, sub protecţia anonimatului.
Nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala şi sud-coreeana Yoo Myung-hee (prima femeie care a condus Ministerul Comerţului de la Seul) concurează pentru funcţia de director general al OMC. Organizaţia, care în prezent este în criză din cauza atacurilor repetate ale administraţiei Trump, a fost condusă de la înfiinţarea sa în 1995 numai de bărbaţi. Următorul director general va fi decis prin consens de cele 164 de state membre ale OMC, cu prilejul unei ultime runde de negocieri care vor avea loc la începutul lunii noiembrie, scrie AGERPRES.
Sprijinul UE pentru Okonjo-Iweala este considerat un semnal puternic pentru a consolida ordinea multilaterală şi un indiciu al încrederii reciproce între blocul comunitar şi Africa, susţin sursele.
În vârstă de 66 de ani, Ngozi Okonjo-Iweala este de profesie economist şi a fost de două ori ministru de Finanţe şi de două ori şef al diplomaţiei în Nigeria. Ngozi Okonjo-Iweala şi-a început cariera la Banca Mondială în 1982, unde a lucrat timp de 25 de ani. În 2012, ea a fost aproape de a deveni preşedintele acestei importante instituţii financiare. Ea vrea ca OMC să ajute ţările mai sărace să aibă acces la medicamente şi vaccinuri anti-COVID-19 şi conduce Gavi – Alianţa pentru vaccinuri – un parteneriat între instituţii publice, fundaţii, organizaţii internaţionale şi companii, care a ajutat la imunizarea a sute de milioane de copii din întreaga lume.
Absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Seul, Yoo Myung-hee a devenit funcţionar în cadrul Ministerului Comerţului în 1995 iar ulterior a condus negocierile pentru o serie de acorduri de liber schimb, în special cel dintre China şi Coreea de Sud. Yoo Myung-hee a lucrat de asemenea la Ambasada sud-coreeană de la Beijing în perioada 2007-2010.
Brazilianul Roberto Azevedo, inginer de profesie şi diplomat de carieră, a provocat o surpriză generală la mijlocul lunii mai, când a anunţat că va părăsi prematur funcţia de director general al OMC la finele lunii august, cu un an mai devreme decât îi expira mandatul, din motive familiale.
Desemnarea directorului general al OMC nu se bazează pe alegeri, ci pe un mecanism consensual care funcţionează prin eliminare. Un vot este posibil ca o procedură de ultimă instanţă însă până acum nu a fost utilizată niciodată.
Succesorul lui Azevedo se va confrunta cu provocări considerabile pe fondul creşterii tensiunilor globale şi protecţionismului în contextul recesiunii provocate de Covid-19. Mai multe dosare importante îl aşteaptă pe viitorul director general al OMC: pregătirea conferinţei ministeriale din 2021 dar şi relansarea negocierilor şi calmarea conflictelor care există între OMC şi SUA. Washingtonul, care se consideră tratat în mod incorect de jandarmul comerţului mondial, ameninţă că va părăsi organizaţia şi a paralizat, din luna decembrie 2019, tribunalul de apel al OMC, adică organul de reglementare a disputelor comerciale.