Unul dintre cei mai mari operatori bursieri din lume vrea să ducă grâul românesc la Bursa din Chicago
CME Group Inc., unul dintre cei mai mari operatori bursieri din lume și cea mai mare bursă de instrumente financiare derivate la nivel global, ia în considerare noi contracte futures pe grâu, pe măsură ce tot mai mulți traderi doresc să modifice contractele existente în bazinul Mării Negre, din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, potrivit unor surse familiarizate cu tema, citate de Bloomberg.
Bursa din Chicago, una dintre cele mai mari burse de instrumente derivate din lume, a demarat consultări cu traderii și brokerii cu privire la negocierea unui contract nou pentru grâul românesc, susțin sursele, care au cerut să rămână anonime, întrucât informațiile sunt confidențiale.
Nu a fost luată nicio decizie finală și este posibil ca discuțiile să nu aibă ca rezultat un nou produs, au mai adăugat sursele.
Interesul legat de actualul contract pentru cerealele din bazinul Mării Negre este bazat pe prețul grâului rusesc încărcat în portul Novorossiyk, care a scăzut masiv în urma invadării Ucrainei. Deși contractele futures existente sunt decontate în numerar, mulți comercianți de cereale și procesatori agricoli s-au ferit de orice tranzacții care implică produse rusești.
Noul contract românesc va fi decontat în numerar, fiind bazat pe evaluări de prețuri ale S&P Global Platts. Sursele mai spun că negocierile sunt, deocamdată, într-un stadiu incipient. Pe de altă parte, recentele știri despre primul transport de cereale care a plecat din portul ucrainean Odesa la începutul acestei săptămâni ar putea calma traderii din piață care ar prefera să respecte contractul existent.
Contactați de Bloomberg, cei de la CME Group au refuzat să comenteze pe această temă.
Contractele futures pe grâu cu produsele agricole din bazinul Mării Negre semnate de CME în 2017 au reprezentat punctul de referință pentru cerealele din regiune până la izbucnirea războiului din Ucraina, însă numărul contractelor încheiate s-a prăbuşit după ce invadarea Ucrainei de către armata rusă a perturbat livrările de cereale din așa-numitul ”grânar” al Europei.
Nu este pentru prima dată când CME se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte contractele futures cu cerealele din regiunea Mării Negre.
Bursa de la Chicago a introdus un contract cu livrare fizică în 2012, însă a renunțat la acesta în 2019, după ce nu a reuşit să genereze interes în rândul traderilor.
Instabilitatea politică din regiunea Mării Negre face încă dificilă lansarea de contracte noi în regiune, în special după ce Rusia a invadat și a anexat Crimeea, în 2014, iar acum a lansat un război total împotriva Ucrainei.