Închide

Vaccinul AstraZeneca, mai eficient dacă între cele două doze trece o perioadă mai mare de timp

Avatar
Astra Zeneca Coronavirus (1)

Sursă foto: Forexlive

Timp de citire: < 1 minut

Oamenii de știință care au dezvoltat vaccinul AstraZeneca / Oxford au spus că acesta este mai eficient dacă există un interval de cel puțin 12 săptămâni între prima și a doua doză, scrie dpa.

„Un interval de 3 luni între doze ar putea avea avantaje față de un program cu un interval mai scurt gândit pentru a proteja cel mai mare număr de indivizi din populație cât mai devreme posibil, atunci când vaccinurile sunt puține, îmbunătățind totodată și protecția după cea de-a doua doză “, a scris Andrew Pollard, principalul dezvoltator al vaccinului, de la Universitatea Oxford, într-un articol publicat în revista medicală The Lancet.

Rezultatele unor studii clinice recente, care au implicat peste 17.000 de persoane din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, susțin strategia guvernului britanic de a permite un interval mai lung între prima și a doua doză de vaccin AstraZeneca.

Vaccinul a arătat o rată de eficacitate de 81% cu un interval de cel puțin 12 săptămâni între prima și a doua doză – până la 55% cu un interval de 6 săptămâni între cele două doze. Comitetul permanent pentru vaccinare din Germania (Stiko) a recomandat până acum ca a doua doză cu vaccinul AstraZeneca să fie administrată la 9-12 săptămâni după prima.

În România, a doua doză din vaccinul AstraZeneca se administrează la 8 săptămâni după prima injecție.

scroll to top