Închide

Valneva, vaccinul pe tehnologie tradițională, primește girul UE. Compania face DOAR vaccinuri

Avatar
Valneva

Foto: Getty

Timp de citire: 6 minute


Compania franceză Valneva a obținut aprobarea Comisiei Europene pentru furnizarea de vaccinuri Covid-19. Este vorba despre până la 60 de milioane de doze de vaccin Covid-19 VLA2001, anunță France 24. Compania franceză dezvoltă doar vaccinuri, având o experiență exclusivă pe acest tip de produs farmaceutic. Însă problemele Valneva au început în Marea Britanie, nu neapărat doar ca efect al Brexitului.

Obținerea aprobării Comisiei Europene pentru din potențialul vaccin Covid-19, VLA2001 vine în timp ce UE își accelerează lupta împotriva creșterii infecțiilor.

„Suntem recunoscători Comisiei Europene pentru sprijinul acordat și suntem dornici să contribuim la abordarea pandemiei în curs”,

a declarat directorul executiv al Valneva, Thomas Lingelbach.

Anunțul a venit în timp ce UE încearcă să-și accelereze lupta împotriva creșterii cazurilor de Covid-19.

„Vaccinul Valneva adaugă o altă opțiune la portofoliul nostru larg, odată ce Agenția Europeană pentru Medicamente a dovedit că este sigur și eficient. Mesajul rămâne același: aveți încredere în știință și vaccinați, vaccinați, vaccinați!”,

a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Soluția pentru nevaccinații reticenți la tehnologia ARNmesager

Tehnologia tradițională ar putea avea un avantaj.  Valneva speră că vaccinul său candidat, care folosește mai multă tehnologie tradițională decât vaccinurile ARNm, ar putea fi o opțiune mai liniștitoare pentru europenii încă reticenți să fie imunizați. În timp ce vaccinurile ARNm induc un răspuns imunitar care vizează doar proteina de vârf a coronavirusului, vaccinul Valneva își propune să stimuleze un răspuns imunitar la întregul virus, ceea ce i-ar putea oferi un avantaj în luptă.

Pe 18 octombrie, Valneva a declarat că vaccinul său și-a demonstrat eficacitatea „cel puțin la fel de bună, dacă nu mai bună” decât serul Vaxzevria al celor de la AstraZeneca, cu care este comparabil ca tehnologie, într-un studiu în fază avansată care le-a comparat pe cele două, cu efecte secundare semnificativ mai puține.

Procesul de testare a vaccinului Valneva a fost desfășurat în timp ce varianta Delta, foarte transmisibilă, a coronavirusului circula deja pe scară largă.

Studiul a mai arătat că vaccinul lui Valneva, administrat în două injecții la 28 de zile, a provocat reacții adverse semnificativ mai puține decât vaccinul AstraZeneca, cum ar fi dureri de braț și febră, a spus compania.

Comisia Europeană a declarat că contractul cu Valneva oferă statelor membre UE posibilitatea de a cumpăra aproape 27 de milioane de doze în 2022. Statele membre pot face apoi o nouă comandă de până la 33 de milioane de vaccinuri suplimentare în 2023. Acordul include posibilitatea de a adapta vaccinul la noi tulpini variante.

Este o ușurare pentru Valneva, după ce Comisia Europeană a declarat în aprilie că nu au fost îndeplinite condițiile pentru încheierea unui acord. Apoi, în septembrie, Marea Britanie a renunțat la un contract pentru aproximativ 100 de milioane de doze de vaccin din cauza temerilor că vaccinul ar putea să nu primească aprobare.

Meciul Franța – Marea Britanie, faza Brexit pe vaccinuri

Guvernul Marii Britanii a aruncat Valneva „sub autobuz” atunci când a reziliat un acord privind vaccinul Covid-19 de 1,6 miliarde de dolari, după ce a susținut inițial vaccinul producătorului francez de medicamente, potrivit directorului său executiv, Thomas Lingelbach.

Decizia Marii Britanii de a-și anula comanda din cauza unei presupuse încălcări a contractului a stupefiat compania în septembrie și a venit după ce Valneva a petrecut luni de zile renegociind acordul cu Grupul de Lucru pentru Vaccinuri din Marea Britanie, a declarat Thomas Lingelbach într-un interviu citat de Bloomberg.

Faptul că britanicii s-au “sucit”, lucru care a lăsat-o pe Valneva într-un moment dificil din punct de vedere financiar, a luat investitorii prin surprindere și a făcut ca acțiunile să cadă cu 42%. Acțiunile s-au tranzacționat cu 2% mai mult joi, după o scufundare inexplicabilă de luni, după ce s-au triplat în ultimele 12 luni.

Marea Britanie a acționat pentru că francezii nu ar putea îndeplini obiectivele de aprovizionare pentru 2021 — în parte din cauza dificultăților legate de Brexit, potrivit lui Lingelbach.

Decizia Londrei îi enervează pe scoțieni (pro-UE)

Interesant este faptul că Valneva are o fabrică în construcție în Regat, însă tocmai în Scoția, țară tot mai îndepărtată de politica britanică promovată de la Londra și mai apropiată de UE. Extinderea fabricii din Livingston, Scoția, este în urmă cu aproximativ șase luni din cauza întârzierilor în aprovizionarea cu materiale de construcție ca urmare a plecării Regatului Unit din Uniunea Europeană.

“Guvernul știa despre probleme, acesta a fiind unul dintre motivele pentru care contractul a fost modificat. Dar a preferat să arunce producătorul de vaccin Covid sub autobuz peste contract”,

spune CEO-ul Valneva, Thomas Lingelbach.

„Ne-au aruncat sub autobuz în cel mai dificil moment, din cauza angajamentelor financiare care au fost deja luate. Continuăm să credem că există un anumit nivel de responsabilitate pe care trebuie să-l asume guvernul Regatului Unit.”,

a spus Lingelbach pentru Bloomberg.

Regatul Unit a anulat comanda cu o lună înainte ca producătorul să raporteze rezultatele unui test-cheie al vaccinului său Covid. Guvernul a lăudat anterior Valneva și vaccinul și a investit milioane de lire sterline pentru a extinde capacitatea de producție în Scoția.

Dar Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Sajid Javid, a declarat la acea vreme că vaccinul nu va primi aprobarea de la autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor, în comentarii pe care le-a modificat ulterior.

Anularea contractului

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială din Regatul Unit a refuzat să comenteze deciziile comerciale:

„Programul nostru de vaccinare continuă să facă progrese fenomenale, cu peste 80% din populația Regatului Unit acum dublu vaccinată împotriva Covid-19”.

Kate Bingham, fosta șefă a Grupului operativ pentru vaccinuri, a numit decizia guvernului de a anula contractul cu Valneva „inexplicabilă”.

„În loc de o încetare amiabilă cu o companie care s-a extins masiv pentru a ajuta în timpul crizei pandemice, guvernul a pretins o încălcare a contractului”,

a spus Bingham marți într-o prelegere la Universitatea din Oxford. Ironic, chiar universitatea implicată în dezvoltarea primului vaccin pe tehnologie tradițională -vector viral- împreună cu suedezii de la AstraZeneca.

Marea Britanie comandase anul trecut 100 de milioane de doze de vaccin Valneva pentru livrare în 2021 și 2022, cu opțiunea de a cumpăra alte 90 de milioane până în 2025. Acordul viza ca Marea Britanie să-și asigure astfel peste 500 de milioane de doze de vaccin de la mai multe producătorii de medicamente.

Valneva a semnat însă luna aceasta un acord pentru a furniza până la 60 de milioane de doze de vaccin Uniunii Europene, după luni de dus și întors. Compania așteaptă aprobarea din partea autorităților de reglementare a medicamentelor din UE și Marea Britanie în primul trimestru al anului 2022, potrivit Lingelbach.

Premierul Boris Johnson a declarat Parlamentului că speră că Valneva va juca un rol în pregătirile Marii Britanii pentru viitoarele pandemii. Injectarea Valneva folosește o versiune inactivată a virusului pentru a stimula un răspuns imun.

Cum funcționează promițătorul vaccin?

Serul dezvoltat de Valneva este singurul vaccin împotriva Covid-19 care utilizează acea tehnologie testată și consacrată zeci de ani, pentru a ajunge la teste avansate în SUA și Europa. Rezultatele studiului luna trecută au arătat că a provocat o imunitate mai bună decât vaccinul AstraZeneca Plc, cu mai puține efecte secundare.

Compania încearcă să păstreze fabrica din Marea Britanie și să evite disponibilizările, chiar dacă nu mai are nevoie de capacitate și este în discuții cu alte țări despre potențiale acorduri, a spus el.

Rezultatele testelor la copii, adulții în vârstă și utilizarea acestuia ca booster sunt planificate pentru anul viitor.

„Sunt convins că produsul nostru poate aduce în continuare o schimbare în viețile oamenilor”, a spus Lingelbach.

Cine este Valneva?

Valneva SE este o companie franceză de biotehnologie cu sediul în Saint-Herblain, Franța, care dezvoltă și comercializează doar vaccinuri pentru boli infecțioase. Are unități de producție în Livingston, Scoția, Solna, Suedia și Viena, Austria, cu birouri în Franța, Canada și Statele Unite.

Valneva a fost fondată în 2013 prin fuziunea companiei austriece Intercell și a companiei franceze Vivalis SA. A fost listată din 28 mai 2013 la Euronext Paris și apoi la Bursa de Valori din Viena.

Vaccinurile comercializate de Valneva includ Ixiaro, un vaccin împotriva encefalitei japoneze (aprobat în Europa, America și Australia) și Dukoral, un vaccin împotriva holerei (aprobat în Europa și Australia). Unele dintre vaccinurile sale candidat au eșuat în studiile clinice: VLA43, un vaccin terapeutic împotriva Pseudomonas aeruginosa, V710, un vaccin terapeutic împotriva Staphylococcus aureus (în colaborare cu Merck) și IC41, vaccin terapeutic împotriva hepatitei C.

Valneva împreună cu Dynavax Technologies a dezvoltat un vaccin candidat cu virus întreg inactivat împotriva COVID-19, VLA2001, derivat din vaccinul său Ixiaro împotriva encefalitei japoneze.

scroll to top