Închide

Valoarea ajutorului de deces se va majora începând cu 1 ianuarie 2022

Avatar
Ajutorul De Deces A Scăzut în 2021. Câți Bani Mai Primesc Românii Pentru O înmormântare De Fapt

Sursă foto: Playtech.ro

Timp de citire: < 1 minut

Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, publicată aseară în Monitorul Oficial, stabilește că valoarea ajutorului de deces se va majora de la 5.380, cât e în prezent, la 6.095 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022, potrivit Avocatnet.

Legea nr. 318/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 publicată în Monitorul Oficial nr. 1.239 stabilește, printre altele, valoarea ajutorului pentru deces.

În funcție de situații specifice, cuantumul ajutorului de deces se va acorda diferențiat, de la 1 ianuarie 2022, după cum urmează:

  • suma de 6.095 de lei va fi acordată persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar;
  • suma de 3.048 de lei va fi acordată în cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului.

Potrivit Legii 263/2010, ajutorul de deces se acordă după caz, pe baza unor documente transmise fie prin serviciile poștale, fie în format electronic, pe baza certificatului de deces. Acest lucru înseamnă că banii trebuie ceruți, deoarece ei nu vin automat, iar ajutorul se va achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.

În cazul în care este vorba despre decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, dar care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților, Legea 263/2010 stabilește că ajutorul poate fi în continuare cerut. Singura diferență este că ajutorul primit pentru decesul unui membru de familie va fi jumătate din cuantumul stabilit inițial.

Ajutorul de deces se calculează prin raportarea la câștigul salarial brut lunar.

scroll to top