Închide

Vedeta anului 2020 se pregătește pentru viața post-pandemie: Zoom dă 15 mld. $ pe o companie de cloud

Avatar
Zoom
Timp de citire: 2 minute

Una dintre companiile-vedetă ale anului pandemic 2020, Zoom Video Communications, a anunțat că a ajuns la o înțelegere pentru achiziționarea, în schimbul sumei de 14,7 miliarde de dolari, a operatorului de servicii de call-center și smart-cloud Five9, în cadrul celei mai mari achiziții pe care compania a făcut-o vreodată, pe măsură ce concurența în domeniul său principal de activitate – servicii de videoconferință – se intensifică, scrie Reuters.

Furnizorul de servicii de teleconferință Zoom a devenit un nume comun printre mulți utilizatori și un favorit al investitorilor în anul scurs de la începutul pandemiei de coronavirus, în condițiile în care companiile și școlile i-au folosit intensiv serviciile pentru a ține cursuri online, întâlniri de afaceri, ședințe interne sau, pur și simplu, pentru socializare.

Compania cu sediul în San Jose, California, a anunțat că, în perioada următoare, își va concentra eforturile asupra dezvoltării serviciilor Zoom Phone (telefonie în cloud) și Zoom Rooms (o aplicație integrată, cu televizoare și sisteme audio profesionale pentru conferințe și screen-sharing), pe măsură ce și rivali mai puternici ai săi pe piață, precum Facebook și Google pun tot mai mare bază pe produsele lor cu componente video.

”Anticipăm că achiziția va contribui la îmbunătățirea prezenței Zoom în companii și în felul în care acestea comunică cu clienții lor, permițându-ne totodată să ne accelerăm oportunitățile de creștere pe termen lung”, potrivit unui comunicat al celor de la Zoom.

Printre clienții Five9 se numără Under Armour, Lululemon Athletica Inc și Olympus Corp, potrivit site-ului său web.

Five9 va deveni o unitate operațională a Zoom, iar directorul executiv al acesteia, Rowan Trollope, va deveni președinte al companiei și își va păstra funcția de șef al noii unități. Tranzacția ar urma să fie complet operaționalizată în prima jumătate a anului 2022.

În conformitate cu acordul, aprobat de consiliile de administrație ale ambelor companii, acționarii Five9 vor primi 0,55533 acțiuni de clasa A la Zoom pentru fiecare acțiune deținută anterior la Five9.

Acțiunile Zoom, care se tranzacționează la bursă din 2019, au crescut vineri cu 1,4%, până la 361,97 de dolari, ceea ce reprezintă o evaluare a companie la aproximativ 106 miliarde de dolari.

Cotațiile Zoom au crescut cu 45% în ultimul an pe fondul creșterii popularității serviciilor sale în condițiile de pandemie.

De altfel, compania de consultanță tehnologică Gartner estimează că cheltuielile globale cu conferințe bazate pe tehnologia cloud vor ajunge la 5,41 miliarde de dolari anul acesta, în creștere de la 5,02 miliarde de dolari în 2020. Zoom și Cisco sunt companiile cu cele mai mari cote de piață la nivel global.

scroll to top