Închide

Veneția vrea să scape de turiștii săraci și instituie o taxă de vizitare începând din 2023

Avatar
Boats on river near buildings

Fotografie de Kateryna Babaieva pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Consilierul pentru turism al municipalității din Veneția, Simone Venturini, a anunțat, într-o conferință de presă susținută vineri, că orașul italian va institui o taxă de intrare pentru toți turiștii începând cu data de 16 ianuarie 2023, devenind primul oraș din lume care ia o măsură de acest fel, scrie CNN.

Venturini a prezentat noua măsură drept ”o mare revoluție”, precum și o soluție pentru problema ”supraturismului” cu care se confruntă orașul de zeci de ani.

Costul biletului de intrare în Veneția va fi între 3 euro și 10 euro. Prețul nu va fi fix, ci dinamic, acesta variind în funcție de numărul de vizitatori: cu cât sunt mai multe cereri de intrare, cu atât costul este mai mare.

Scopul nu este de a închide orașul, ci de a-i determina pe oameni să-și facă rezervare pentru vizită, pentru a reduce ”vârfurile de încărcare turistică”, a mai spus Venturini.

Detaliile despre sistemul complex de rezervare a biletelor și platforma online vor fi făcute publice în această toamnă.

Excepții

Vor exista și câteva excepții de la plata acestei taxe. Astfel, vor fi scutiți locuitorii orașului, precum și copiii cu vârsta sub șase ani și persoanele cu dizabilități, proprietarii de locuințe în Veneția, cei care vin în oraș din motive de sănătate sau în vizită la rude, dar și cei care vin să participe la un eveniment sportiv sau cultural.

Cei care sunt cazați la un hotel din Veneția vor fi de asemenea scutiți, deoarece aceștia vor fi plătit deja o taxă turistică inclusă în tariful de cazare.

”Nu este un sistem pentru a face bani, ci pentru a gestiona fluxurile turistice aglomerate”, a precizat, în aceeași conferință de presă, Michele Zuin, consilier pentru buget în cadrul Primăriei din Veneția.

El a mai adăugat că încasările din taxa de intrare vor contribui la scăderea taxelor venețienilor, care sunt deja foarte mari din cauza volumului mare de turiști care trebuie cazați.

Taxa de intrare se va aplica în centrul istoric al Veneției și în următoarele insule: Lido di Venezia, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant’Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, S. Andrea, La Certosa, S. Servolo, S. Clemente și Poveglia.

Amenzile pentru neplata biletelor vor varia de la 50 de euro până la 300 de euro.

Pionieratul Veneției și un bizar exemplu de precedent

Simone Venturini a anticipat că Veneția nu va fi nici pe departe ultimul oraș care introduce o taxă de vizitare:

”Cred că sunt multe alte orașe europene care se confruntă cu un număr semnificativ de turiști și ne vor urma exemplul, pentru a înțelege în ce mod pot introduce o schemă de taxare similară”, a spus el.

Deși Veneția ar urma să fie primul oraș care introduce o taxă de vizitare, precedentul a fost deja creat.

Încă dîn 2013, un sat din Italia a decis introducerea unei taxe pentru turiștii care vin acolo vreme de o zi. Civita di Bagnoregio a introdus atunci o taxă simbolică de intrare în valoare de 1,50 euro. Primarul Francesco Bigiotti a explicat decizia spunând că a fost o ”șmecherie de marketing”, cu ajutorul căreia a dorit să îi atragă pe turiști în satul său, cocoțat în vârful unei stânci extrem de pitorești. Despre Civita di Bagnoregio se spune că este ”satul pe moarte”, în condițiile în care procesele de eroziune vor putea face ca, la un moment dat, stânca pe care se află să se prăbușească.

Taxa i-a făcut într-atât de curioși pe turiști, încât numărul vizitatorilor în satul de pe stâncă a crescut de la 40.000 în 2009 la 1 milion în 2018.

Civita Di Bagnoregio
Civita di Bagnoregio. Sursa foto: Comune di Bagnoregio.
scroll to top