Închide

VIDEO Ce a spus președintele Austriei după ce a fost mușcat de Codruț, câinele Maiei Sandu?

Avatar
Codrut Van Der Bellen

Colaj foto: ziua.md

Timp de citire: 2 minute

Câinele președintelui moldovean Maia Sandu a dat peste cap protocolul, mușcându-l de mână pe președintele austriac Alexander Van der Bellen, aflat în vizită în Moldova.

Incidentul a avut loc joi, când cei doi lideri se plimbau în curtea reședinței prezidențiale moldovenești din capitala Chișinău, iar Van der Bellen a încercat să mângâie câinele, potrivit presei moldovenești.

Sandu și-a cerut scuze în engleză și a spus că câinele, un fost maidanez numit Codruț, care înseamnă un codru mic, o pădure mică, explică The Guardian, se speriase de numărul mare de oameni din apropiere.

La următoarea întâlnire a lui Van der Bellen cu președintele parlamentului moldovean, președintele austriac a apărut cu mâna bandajată.

Într-o înregistrare video postată vineri pe Twitter, Van der Bellen, cunoscut ca o persoană echilibrată și plăcută, chiar a empatizat cu câinele.

“Toți cei care mă cunosc știu că sunt un mare iubitor de câini și pot înțelege emoția lui”,

a scris el, adăugând că întâlnirea sa cu Sandu și cu alți oficiali a fost “foarte bună”, austriacul dând parcă uitării neplăcutul incident.

Ironii și satisfacția “răzbunării” în România

Episodul de la Chișinău a iscat o cavalcadă de meme-uri și poante în social-media românească. Dezamăgiți de atitudinea Austriei în chestiunea aderării României la spațiul Schengen, românii spun că maidanezul Codruț ne-a răzbunat ca nație. Iar satisfacția pe rețele a fost una generalizată.

Doar că acest câine jucăuș de obicei și-a ales persoana greșită din Austria, deoarece președintele Alexander Van der Bellen s-a arătat extrem de dezamăgit de veto-ul austriac, la doar câteva ore de la votul din Consiliul JAI din 8 decembrie 2022.

Acesta este chiar un mare susținător al extinderii Schengen cu România și Bulgaria.Van der Bellen chiar i-a muștruluit public pe cancelarul Nehammer și pe ministrul de Interne de la Viena, Gerhard Karner, spunând că Austria nu-și înțelege pe deplin rolul istoric de lider în regiune, care ar trebui să sprijine buna conviețuire și integrare din această parte a Europei.

scroll to top