Închide

Vintage Macallan 1926, vândut la licitație cu peste 2 milioane de lire sterline

Avatar
Macallan

Foto: Captura sothebys.com

Timp de citire: 2 minute

Pentru cei care apreciază cele mai fine băuturi, o sticlă din “cel mai căutat whisky scoțian din lume” s-a vândut cu peste 2,1 milioane de lire sterline (2,7 milioane de dolari), sâmbătă, la casa Sotheby’s din Londra, potrivit CNN.

Macallan 1926 este una dintre cele 40 de sticle extrase după ce a fost învechit în butoaie de sherry timp de 60 de ani, ceea ce îl face cel mai vechi Macallan produs vreodată, potrivit casei de licitații.

Sotheby’s se aștepta ca aceasta să strângă între 750.000 și 1,2 milioane de lire sterline (934.274 și 1,4 milioane de dolari), dar a avut un șoc când prețioasa sticlă a ajuns la o sumă impresionantă de 2.187.500 de lire sterline (2.724.967 de dolari), ceea ce o face un “nou record pentru orice sticlă de alcool sau vin vândută la licitație”, a declarat casa de licitații pentru agenția de presă AFP.

Înaintea vânzării, șeful departamentului de whisky al Sotheby’s, Jonny Fowle, a declarat pentru AFP că a încercat un mic eșantion.

“Am gustat o mică picătură – o mică picătură – din asta. Este foarte bogat, are multe fructe uscate, așa cum te-ai aștepta, multe condimente, mult lemn”, a spus el, numindu-l un whisky “incredibil” care nu trebuie luat ușor.

Din cele 40 de sticle umplute în 1986, niciuna nu a fost pusă la dispoziție pentru cumpărare, unele fiind în schimb oferite clienților de top ai The Macallan, un lux care îi sporește atractivitatea, după cum reiese din vânzările anterioare ale sticlelor, se mai arată în descrierea sa de pe site-ul Sotheby’s.

În 2019, Sotheby’s a vândut o sticlă de The Macallan 1926, împodobită cu una dintre cele 14 etichete Fine and Rare, pentru 1,5 milioane de lire sterline (1,9 milioane de dolari), ceea ce a făcut-o la vremea respectivă cea mai scumpă sticlă de vin sau de băutură spirtoasă scoasă vreodată la licitație.

La vânzarea de sâmbătă a fost vândută una dintre cele 12 sticle acoperite cu o etichetă proiectată de pictorul italian Valerio Adami, o sticlă despre care se crede că a fost, de asemenea, distrusă în timpul cutremurului din Japonia din 2011. Această sticlă este, de asemenea, prima dintre sticlele The Macallan 1926 care a fost supusă unei recondiționări, efectuată de către distileria The Macallan din Scoția înainte de licitație.

Alte 12 sticle au fost etichetate de artistul pop Sir Peter Blake, în timp ce celelalte două au fost lansate fără etichetă. Dintre cele neetichetate, una a fost pictată manual de artistul irlandez Michael Dillon și a devenit prima sticlă de whisky care a depășit 1 milion de lire sterline (1,2 milioane de dolari) când a fost vândută în 2018 pentru 1,2 milioane de lire sterline (1,5 milioane de dolari), a precizat casa de licitații pe site-ul său.

scroll to top