Volatilitate pe piața metalelor: Teama de recesiune provoacă prăbușirea rapidă a cotațiilor
Cotațiile cuprului au scăzut la sub 7.500 de dolari pe tonă, pe fondul temerilor de încetinire a creșterii economiei globale, care ar putea să se transforme chiar în recesiune pe unele dintre marile piețe, transmite Bloomberg.
Investitorii se arată îngrijorați de o serie de amenințări la adresa cererii, de la criza europeană a gazelor, până la încetinirea redresării economice din SUA și revenirea crizei pandemice în China. După o scădere de 4,2% marți, până la cel mai scăzut nivel din ultimele 19 luni, cuprul și-a continuat declinul și miercuri, cu aproape 5%. O tendință similară a fost observată și în ce privește prețurile la aluminiu, zinc și staniu.
O nouă testare în masă pentru Covid-19 în metropola chineză Shanghai a stârnit noi temeri că politica ”Covid-Zero” a Beijing-ului va complica planurile de redresare ale economiei chineze, a doua cea mai mare din lume. China a fost percepută drept unul dintre cele mai puternice potențiale motoare ale creșterii cererii globale pentru metale, date fiind angajamentele guvernului de a impulsiona relansarea economică.
”Știrile optimiste întârzie să apară, în acest moment. Europa și SUA se confruntă cu riscuri de recesiune și pot stăpâni cu greu inflația, ceea ce va duce la o înăsprire a politicilor monetare și, concomitent, la înrăutățirea perspectivelor pentru cupru; în același timp, în China, economia se confruntă cu o dublă lovitură, din cauza apariției de noi cazuri de Covid-19 și a unei redresări mai slabe a cererii decât se estimase”, a explicat Fan Rui, analist la Guoyuan Futures Co.
Ultimul trimestru a fost cel mai rău pentru piața metalelor de la marea criză financiară din 2008, iar iulie nu a schimbat deloc perspectiva, întrucât temerile legate de recesiune domină în continuare piețele.
Situația s-a schimbat enorm din martie încoace, de la momentul în care indicele LMEX (London Metal Exchange), care înglobează cotațiile a șase metale de bază – aluminiu, zinc, plumb, cupru, staniu și nichel – urcase până la un maxim istoric, pe fondul temerilor că atacarea Ucrainei de către Rusia ar putea provoca o criză de metale.
Scăderea cotațiilor metalelor afectează și companiile miniere, gigantul anglo-australian Rio Tinto scăzând cu 7,2% la bursele australiene, iar BHP Group, cea mai mare companie minieră din lume, după capitalizarea bursieră, a suferit un declin de 5,5%.