Închide

Whisky-ul japonez, vedeta neașteptată a pieței mondiale de profil: ”E un produs matur, cu un statut unic!”

Avatar
Suntory Yamazaki Distillery 4

Sursa foto: Suntory Holdings.

Timp de citire: 3 minute

La nivel mondial, cererea de whisky japonez este într-o creștere fulminantă în ultimii ani, ceea ce i-a convins pe marii producători să investească sume mari în mărirea capacităților de producție, fără a renunța la caracteristicile unice și la calitatea cunoscută a produselor lor. Astfel, unul dintre liderii pieței, producătorul de whisky japonez premium Suntory Spirits Ltd., a anunțat că își va extinde capacitatea de producție, deși cantitățile scoase pe piață ar urma să crească abia din 2027, scrie publicația Bloomberg.

Motivul întârzierii este logic: whisky-ul premium are nevoie de timp pentru a se învechi.

Suntory Spirits a început lucrările de modernizare ale distileriilor sale din Yamazaki, lângă Kyoto, și Hakushu, aproape de Tokyo. Lucrările vor dura doi ani, iar investițiile se ridică la aproximativ 10 miliarde de yeni (66 de milioane de dolari), a declarat președintele Nobuhiro Torii într-un interviu.

În ultimii 10 ani, compania a investit de peste 6 ore mai mult (cca. 60 de miliarde de yeni) în creșterea capacității de producție și în extinderea facilităților de depozitare, a adăugat Torii.

Deoarece este nevoie de timp pentru ca whisky-ul să se maturizeze, Torii – strănepotul fondatorului Suntory, Shinjiro Torii – a spus că producătorul „s-ar putea să poată livra puțin mai mult” abia în jurul anului 2027.

La împlinirea unui secol

Suntory marchează anul acesta aniversarea a 100 de ani de la înființarea primei distilerii pentru whisky din Japonia și intenționează să accelereze pe mai departe investițiile în creșterea producției.

Nobuhiro Torii este strănepotul fondatorului companiei, Shinjiro Torii, un adevărat pionier în ceea ce privește varianta japoneză a celebrei licori de proveniență scoțiană. În 1923, a început marele proiect care avea să-i aducă celebritatea: construcția distileriei de whisky Yamazaki, de lângă Kyoto. Primele picături de whisky s-au scurs din alambicurile distileriei în noiembrie 1924, însă prima sticlă de whisky japonez single malt, denumită ”Suntory Whiskey Shirofuda (White Label)”, a fost vândută abia după 3 ani de învechire, în 1927.

Suntory Yamazaki Distillery, Pot Still
Distileria Yamazaki. Sursa foto: Suntory Holdings.

Potrivit casei de licitații Sotheby’s, whisky-ul single malt ”Yamazaki 55 Years Old” al companiei Suntory a ajuns să se vândă cu prețuri de până la 780.000 de dolari sticla, la licitație, depășind whisky-ul Karuizawa 1960 în clasamentul celor mai scumpe exemplare de whisky japonez. Sotheby’s mai susține că whisky-ul japonez este a doua cea mai importantă categorie de whisky ca valoare de pe piața secundară (după cel scoțian).

Extinderea capacității de producție a celor de la Suntory vine pe măsură ce numărul distileriilor de whisky artizanal din Japonia crește spectaculos, pentru a profita de boom-ul de popularitate de care se bucură acesta. Numărul distileriilor autorizate specializate în producția de whisky a crescut de peste cinci ori în perioada 2011-2021, potrivit celor mai recente date ale Fiscului japonez.

Japonezii se extind și în ținuturile de peste mări

Nobuhiro Torii a mai declarat că marile companii de profil din Japonia au decis să se extindă și în alte țări, iar calitatea distileriilor din străinătate este din ce în ce mai bună.

După ce Suntory Holdings a achiziționat producătorul american de băuturi spirtoase Beam Inc., în 2014, a revizuit procesele și a modificat perioadele de învechire ale whisky-urilor.

Torii speră că, în următorii 10 ani, whisky-ul fabricat în SUA după rețeta japoneză de către Beam Suntory va primi o recunoaștere internațională suplimentară.

Ce este acela ”whisky japonez”?

La sfârșitul lunii trecute, specialiștii Suntory din întreaga lume s-au adunat într-o conferință la distileria Yamazaki pentru a face schimb de experiențe și informații profesionale.

”Acum 100 de ani, whisky-ul japonez încerca pur și simplu să îl copieze cât mai fidel pe cel scoțian. În zilele noastre, whisky-ul japonez a devenit un produs matur, care a obținut un statut unic pe piața mondială”, spune Adam Carmer, profesor la University of South Florida specializat în industria ospitalității și fondator al unui bar exclusivist pentru amatorii de whisky, The Whisky Attic.

În încercarea de a se asigura în privința păstrării standardelor de calitate pe măsură ce cantitățile de whisky japonez cerute pe piață cresc la nivel global, cei mai mari 3 producători din țară – Suntory, Nikka Whisky și Kirin Holdings – au convenit să propună și să semneze standarde voluntare de calitate, certificate prin Asociația Producătorilor de Lichioruri și Băuturi Spirtoase din Japonia.

Suntory World Whisky Ao
Una dintre cele mai cunoscute mărci al Suntory, whisky-ul ”Ao”. Sursa foto: Suntory Holdings.

Standardele vor intra în vigoare și vor fi aplicate pe deplin începând din luna aprilie și vor impune ca whisky-ul japonez trebuie să fie făcut pe bază de malț și apă de proveniență strict japoneză. Potrivit acestora, așa-numitul whisky de orez, pe care îl distilează mai mulți producători artizanali, nu va mai avea dreptul să fie denumit ”whisky japonez”.

Totuși, Torii crede că noile standarde asumate voluntar nu sunt suficiente: industria de profil ”trebuie să facă eforturi pentru a face mai mulți pași mai departe”, de exemplu chiar și adoptarea unor legi care să clarifice și mai mult definiția unui whisky japonez.

scroll to top