Închide

Zahărul, dulce durere | Între bal și spital, piața globală a uitat cum să ajungă la echilibru

Avatar
Colorful candy

Fotografie de Polina Tankilevitch pe Pexels

Timp de citire: 5 minute

Dacă ar fi să îi ascultăm pe cei care se pricep, piața globală ar trebui să se încheie sezonul 2023 cu un surplus de zahăr, pentru prima dată în ultimii patru ani, când s-a înregistrat, în mod constant, un deficit de ofertă. Atâta doar că, privind la cotațiile de acum, previziunile par fantasmagorice: săptămâna trecută, contractele futures s-au semnat la prețuri maxime ale ultimilor șase ani. Explicațiile pe larg sunt prezentate într-o analiză a publicației Bloomberg.

Maximele ultimilor șase ani la contractele pentru livrarea zahărului amenință să alimenteze, iar și iar, o inflație deja crescută, prin creșterea costurilor de producție ale unor bunuri alimentare care merg de la bomboane și băuturi răcoritoare, până la banala pâine.

Sugar Futures Ny
Evoluția cotațiilor futures la zahăr în ultimii 6 ani, la bursa din New York. Sursa: ICE Futures US / Bloomberg.

Între timp, cel mai mare exportator al lumii, Brazilia, se pregătește pentru o recoltă de excepție, însă sezonul de recoltare începe abia în aprilie, iar până atunci pe piață se manifestă semne ale unui grav deficit de ofertă.

Această situație are mai multe cauze. Întâi, producția internă mai slabă va forța India, cel mai probabil, să pună din nou limită la exporturi. Apoi, producția europeană a anului trecut a fost grav afectată de secetă și, în plus, acum se confruntă cu noi incertitudine, după interzicerea utilizării unor pesticide folosite în culturile de sfeclă de zahăr.

Colac peste pupăză, industria de profil din India s-ar putea confrunta cu o criză a trestiei de zahăr, întrucât o mare parte a producției este deturnată spre producția de etanol, iar revenirea pe piața importatorilor a Chinei ar putea crește și mai mult cererea globală.

De altfel, există deja semne clare că creșterea cotațiilor la zahăr se reflectă complet în creșterea prețurilor cu amănuntul la bunurile alimentare din SUA și Europa.

”Cea mai mare îngrijorare este că stocurile sunt pe fundul sacului la nivel global. Începând de acum, s-a lăsat cortina peste exporturile suplimentare care ar fi putut veni din India. Dacă va apărea vreo surpriză neplăcută din Brazilia, atunci piața mondială va fi în flăcări”, a declarat Rahil Shaikh, directorul general al trader-ului Meir Commodities India.

Zahărul brut a crescut marți cu 0,3%, până la 20,73 cenți livra la bursa din New York, iar în ședințele de miercuri a mai crescut cu 0,18%, până la 20,84 de cenți. Maximul ajunsese la 21,86 cenți/livră, pe 1 februarie.

Marii jucători și marile necunoscute

Exporturile Indiei

O întrebare-cheie pentru cum ar putea să arate piața în viitorul pe termen scurt și mediu este cât de mult va exporta India, al doilea cel mai mare cultivator mondial de materii prime (sfeclă și trestie de zahăr).

Asociația Fabricilor de Zahăr din India și-a redus săptămâna trecută perspectivele de exporturi la aproximativ 6 milioane de tone pentru acest sezon, după ce vremea rea a afectat recoltele, arătând că este puțin probabil ca guvernul să permită eliberarea de volume suplimentare pentru export.

În plus, eforturile Indiei de a crește producția de etanol, utilizat la realizarea de biocombustibili, ar putea duce la scoaterea din circuitul industrial pentru producția de zahăr a unei cantități mai mari de trestie de zahăr decât fusese prevăzut anterior.

Recolta Braziliei

Brazilia ar trebui să realizeze una dintre cele mai bune recolte din ultimii ani, după ce episoadele de secetă și de înghețuri târzii au afectat sever recoltele anterioare.

Vremea bună ar putea permite ca trestia de zahăr să ajungă în instalațiile de procesare chiar mai devreme decât în alte sezoane, așa că și zahărul nou ar intra pe piață mai devreme.

Dar asta ar crea o altă problemă: va crește aglomerația în terminalele logistice din marile porturi, pentru că transporturile de zahăr ar urma să se suprapună cu perioada de vârf a livrărilor de soia, o altă recoltă care se așteaptă a fi una excepțională pentru agricultorii brazilieni.

Capacitatea limitată de export poate avea ca efect creșterea prețurilor pentru zahăr de livrat, anticipează Ana Zancaner, analist al pieței la trader-ul de mărfuri Czarnikow Group.

În plus, recenta creștere a prețurilor la combustibili – inclusiv biocombustibili – a stârnit îngrijorări că, la fel ca în India, mai multă trestie de zahăr ar putea fi deviată de la producția de zahăr la cea de etanol, deși, momentan, zahărul mai profitabil pentru brazilieni.

Marea durere de cap a Europei

Europa este deja nevoită să îșicrească importurile de zahăr, după ce valurile de căldură și episoadele de secetă severă din vara trecută au afectat enorm producția.

În plus, decizia Uniunii Europene de a confirma interzicerea neonicotinoidelor – un tip de pesticid considerat dăunător pentru albine – amenință și mai mult producția de sfeclă de zahăr din Europa.

Un semn îngrijorător care dă indicii despre cât de dezechilibrată sunt stocurile și piața, în ansamblu este acela că, potrivit unor traderi, există companii din industria alimentară europeană care plătesc chiar și peste 1.200 de dolari pe tona pentru zahăr rafinat, pe piața spot, în dorința de a-și asigura materiile prime necesare, deși cotațiile oficiale sunt la mai puțin de jumătate.

Thailanda, SUA, Mexic…

Thailanda deține stocuri mari, dar care nu vor fi suficiente pentru a umple golul lăsat pe piață de recolta mai mică a Indiei, de limitările sale la export sau de eventualele întârzieri cauzate de haosul și aglomerația care ar putea să apară în porturile braziliene, apreciază principalul producător din această țară, Thai Sugar Millers Corporation.

În Statele Unite, problemele de aprovizionare cu zahăr din sfeclă au crescut prețurile zahărului rafinat, care au fost transmise mai departe în produsele alimentare finite, de la dulciuri la produse de panificație. În plus, sunt semne ale unei recolte deficitare în Mexic, principalul furnizor de materie primă pentru SUA.

China reintră în joc

Redeschiderea pieței chineze va avea drept efect creșterea masivă a cererii, crede Michael McDougall, director general la brokerul Paragon Global Markets.

Un alt jucător important pe partea de importuri, Indonezia, mare producător de tăiței instant și băuturi dulci, își face și ea griji. Posibila ofertă limitată din zona sa de interes imediat – Asia de Sud – i-ar putea obliga pe indonezieni să apeleze la zahărul din Brazilia sau Australia, mai scump, pentru a-și acoperi găurile de stoc lăsate de disponibilitatea limitată a zahărului din India, a transmis Asociația Producătorilor de Zahăr din Indonezia.

Ce se va întâmpla în restul anului?

Este foarte probabil ca creșterile din ultimele săptămâni să se datoreze unor excese speculative, așa încât normalizarea datelor privitoare la recoltele așteptate la începutul primăverii boreale va scădea prețurile în curând, crede Somit Banerjee, Head of Trading la Al Khaleej Sugar Co., o companie de profil cu sediul la Dubai.

Revenind la premisele inițiale, deși oferta este limitată acum, sezonul 2023 ar trebui să se încheie cu un surplus pe piață, primul după 4 ani, așa încât perspectivele pe termen mediu ar trebui să fie în scădere în ce privește prețurile.

Cât despre următorii ani, estimările sunt greu de făcut, însă există o amenințare care bântuie piața: tot mai mult, agricultorii sunt tentați de culturi mai profitabile, unii dintre ei putând renunța să mai cultive trestie sau sfeclă de zahăr și să treacă la altceva.

De pildă, prețurile din ce în ce mai ridicate ale cerealelor ”au mușcat atât din suprafața cultivată cu sfeclă, cât și cu trestie, într-un număr apreciabil de țări”, a atras atenția Michael McDougall, de la Paragon Global Markets.

scroll to top