Închide

Ziua și recordul: prețul european de referință la energia electrică a trecut de 500 EUR/MWh

Avatar
Turned on lamp near green plants

Fotografie de __Pi_ed_ _Pi_p_er__ pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Preţul de referinţă în Europa la energie electrică a depăşit marţi, în premieră absolută, pragul de 500 de euro pentru un Megawatt-oră, sporind presiunile asupra companiilor şi clienților casnici, în condiţiile în care cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii pare să persiste şi anul viitor, potrivit Bloomberg.

Energia electrică pe piața germană, cu livrare pentru anul următor, a crescut cu până la 11% marți, la 530,50 euro pe Megawat-oră la European Energy Exchange AG. Această valoare marchează un avans de aproximativ 500% în ultimul an, determinat în special de reducerea livrărilor de gaze ruseşti.

Pe măsură ce costurile energiei continuă să crească, toate sectoarele industriale – de la producătorii de sticlă până la producătorii de metale – resimt problemele majore din piață.

Nyrstar a devenit cel mai recent exemplu de companie care a anunțat reduceri de producție, chiar marți, spunând că va opri producția la topitoria sa de zinc de la Budel din Olanda – una dintre cele mai mari din Europa – de la începutul lunii septembrie.

”Cu cât va fi mai îndelungată perioada în care cresc aceste preţuri, cu atât mai sever va fi impactul resimţit mai departe, în economie. Magnitudinea creşterii şi magnitudinea crizei nu sunt comparabile cu nimic din ce s-a întâmplat în ultimele decenii”, avertizează Daniel Kral, economist la Oxford Economics.

Ţările europene se pregătesc pentru posibile penurii de energie în această iarnă, unele luând în calcul raţionalizarea livrărilor către anumite industrii, pentru a se asigura că poate fi îndeplinită cererea esenţială.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât pe timpul verii energia electrică este de obicei cea mai ieftină din tot parcursul anului. 2022 face excepție notabilă de la această regulă, întrucât preocupările privind aprovizionarea și cererea puternică din piață împing cotațiile spre noi și noi maxime.

”Furtuna perfectă”

Producția nucleară a Franței, în mod tradițional coloana vertebrală a sistemului energetic al regiunii, este estimată a fi cea mai scăzută din ultimele decenii în acest an. În acest context, Franța a devenit importator net de energie electrică, lăsând țările vecine și mai dependente de gazele naturale, pentru a-și putea menține becurile aprinse. Energia electrică pe piața franceză, cu livrare pentru anul următor, a crescut cu 5,3%, până la un record absolut de 670 de euro pe Megawatt-oră.

În același timp, seceta şi căldura extremă din Europa au condus la reducerea debitelor râurilor şi a lacurilor de acumulare, cruciale pentru furnizarea de energie hidro în unele ţări. De parcă nu ar fi fost de ajuns, generarea de energie electrică din surse eoliene a fost, de asemenea, sub normele sezoniere, mărind costurile energiei electrice cu livrare imediată sau pe piața pentru ziua următoare.

Seceta prelungită a afectat și apele Rinului, o cale navigabilă esențială pentru transportul combustibililor fosili, în special cel al cărbunelui, raportându-se niveluri atât de scăzute încât râul poate deveni impracticabil pentru cele mai multe șlepuri. Rutele alternative rutiere și feroviare sunt, desigur, mult mai costisitoare.

Contractele futures pe gazele europene de referință, cu livrare pentru luna următoare, au urcat cu până la 14% marți, până la cel mai ridicat nivel intraday de la începutul lunii martie.

”Se manifestă deja efecte devastatoare asupra cererii industriale, întrucât prețurile gazelor continuă să crească. După noua taxă pe gaze anunţată de Germania, săptămâna aceasta, şi gospodăriile vor simţi în curând presiunea”, a declarat Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la BloombergNEF.

scroll to top