Închide

Iulian Iancu: De ce România plăteşte cel mai mare preț la energie și gaze naturale din Europa?

Avatar
Timp de citire: 2 minute

România are nevoie de o strategie energetică şi de un plan concret de restructurare-relansare a economiei, a declarat, luni, deputatul PSD Iulian Iancu, în plen, la “Ora Guvernului”.

“Noi am reuşit să facem un împrumut de 26 miliarde de euro în acest an faţă de 19 miliarde împrumutaţi în cei trei ani anteriori. (…) Ne trebuie o strategie energetică – nu avem. Ne trebuie planul naţional integrat energie – schimbare climatică, aprobat de UE – nu îl avem. Avem 63 de pagini într-un draft al strategiei, 123 de pagini de observaţii de la Ministerul Mediului. Ne trebuie un plan concret de restructurare-relansare a economiei româneşti”, a susţinut Iancu, la dezbaterea “Măsurile economice post-COVID şi perspective de însănătoşire a economiei româneşti”, la care a fost invitat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

El i-a reproşat lui Popescu că a dorit, în 2019, împreună cu PNL şi USR, eliminarea Ordonanţei 144 “ca fiind o catastrofă, o nenorocire pentru economia românească”.

“Toate companiile din sectorul energetic ‘afectate’ de această ordonanţă au avut profituri între 255 de milioane de lei, până la 3,1 miliarde de lei. Absolut toate pe profit. (…) Cel mai mare profit l-au obţinut OMV Petrom şi Romgaz. (…) Nu s-a mai întâmplat în istoria României o prăbuşire a aportului industriei la PIB ca în această perioadă. (…) Aţi ajuns la guvernare. Care este definiţia consumatorului vulnerabil? Care este aportul adus de dumneavoastră la susţinerea consumatorului vulnerabil, care sunt sumele pentru ei în buget din acest an? Niciun leu!”, a afirmat deputatul PSD.

Iancu l-a întrebat de ministrul Popescu de ce România plăteşte cel mai mare preţ la energia electrică din Europa şi cel mai mare preţ la gazele naturale, mai mare chiar şi ca Bulgaria, “care nu produce niciun metru cub”.

scroll to top