2022, un an special pentru Bundesliga: prima doamnă în funcția de CEO și provocările pandemiei

,
Autor:    -  
Bundesliga
Sursa foto: DFL.

Timp de citire: 3 minute

Pentru Bundesliga, una dintre cele mai mari, mai apreciate și mai bogate ligi de fotbal din lume, 2022 reprezintă etapa unor schimbări masive: liga are un nou CEO, Donata Hopfen, prima femeie care ocupă această funcție, iar misiunea ei este complicată: va trebui să scoată Bundesliga din criza (post-)pandemică și să dezvolte politicile de sustenabilitate, creionate de predecesorul său. Iar astea nu sunt toate provocările pe care va trebui să le confrunte.

Anunțul că Bundesliga germană a consacrat criteriilor de sustenabilitate capitole speciale și noi în statutul său a făcut valuri mari încă de anul trecut. O dată în plus, Germania constituie avangarda în materie de obiective care au drept țel final neutralitatea climatică a unui domeniu, în speță industria fotbalului, scrie Euractiv.com.

În timp ce își continuă demersurile pregătitoare pentru a-și transforma aceste mari ambiții în realitate, liga germană de fotbal este afectată de probleme cauzate de pandemia de COVID-19, cu atât mai mult cu cât, chiar în această perioadă, trebuie să traverseze o situație epidemiologică din ce în ce mai tulbure.

”Tema sustenabilității trebuie înțeleasă și explicată din perspectiva vieții”, a explicat Hopfen în primul ei discurs în calitate de CEO al Bundesligii, săptămâna trecută, pe 14 ianuarie.

În decembrie 2021, în cadrul Adunării General a Bundesligii, cluburile germane au căzut de acord să adauge la statut o clauză prin care cluburile se obligă să respecte o serie de criterii de sustenabilitate și comportament ecologic, potrivit unui calendar bine stabilit.

Însă, subiectul principal al discursului a fost, desigur, elefantul din cameră – pandemia și efectele sale asupra sănătății ligii.

”Criza COVID-19 a fost subiectul dominant în fotbalul profesionist până acum. Readucerea spectatorilor în tribune trebuie și va fi o prioritate absolută. Biletele sunt o sursă importantă de venituri pentruorice club”, a subliniat ea.

Însă d-na. Hopfen are timp puțin și probleme multe în fruntea Bundesligii.

Dincolo de tema criteriilor de sustenabilitate, introduse chiar la finalul mandatului de către predecesorul său, d-na. Hopfen a preferat să sublinieze alte teme pe care le-a poziționat în fruntea topului priorităților sale, cel puțin pentru moment.

Regula ”50+1” și relația cu Federația Germană de Fotbal

Impactul financiar și cultural al pandemiei asupra Bundesligii va grăbi, fără doar și poate, discuțiile despre eventuala schimbare a unei reguli de căpătâi în fotbalul german, fiind parte integrantă a culturii acestuia. În plus, se așteaptă o renegociere dură a condițiilor de desfășurare a competițiilor cu forul tutelar al acestui sport în Germania, Deutscher Fußball-Bund – DFB.

Așa-numita regulă ”50+1” prevede că cel puțin 50% plus o acțiune din cluburile de fotbal germane trebuie să fie în controlul suporterilor. Recent, oportunitatea regulii a fost pusă la îndoială, întrucât cluburile străine, mai bine dotate din punct de vedere financiar și care beneficiază de capitaluri masive din partea unor proprietari majoritari cu dare de mână și fără nicio opreliște legală de natură internă, continuă să surclaseze cluburile germane pe piața globală a marilor jucători-vedetă.

În privința relației cu DFB, renegocierea periodică a condițiilor de desfășurare a competițiilor este o altă provocare majoră. Donata Hopfen a avut puțin timp la dispoziție pentru a-și consolida influența și poziția de negociere în raport cu Federația, spre deosebire de predecesorul ei, Christian Seifert.

Normele de sustenabilitate, de la vlădică până la opincă

Aceste dezbateri aprinse, concentrate atât pe aspectele culturale, cât și pe cele financiare ale fotbalului german, vin într-un moment în care Hopfen trebuie să pregătească primii pași ai Bundesligii către un cadru obligatoriu, bine întocmit și ușor de aplicat, care să cuprindă criteriile de durabilitate, așa cum anunțase în decembrie, la Adunarea Generală, Christian Seifert. Acesta creionase chiar câteva dintre provocările cu care ar urma să se confrunte d-na. Hopfen pe această temă:

”Vorbim, în același timp, despre o echipă care participă în Liga Campionilor, dar și despre o echipă abia promovată din liga a 3-a”, spunea fostul CEO pe 14 decembrie, subliniind contrastul puternic în cadrul grupului celor 36 de cluburi din primele două divizii germane care vor trebui să se alinieze noilor norme.

Diferența financiară puternică dintre diferitele cluburi stârnește îngrijorări în rândul observatorilor fotbalului german.

”Bundesliga trebuie să fie pregătită să sprijine cluburile mai slabe din punct de vedere financiar. În caz contrar, există pericolul ca decalajul dintre cluburile bogate și cele sărace să crească și mai mult”, a explicat eurodeputatul german din Grupul Verzilor Michael Bloss, în decembrie.

Pentru sezonul 2022/2023, Bundesliga și-a propus să prezinte un program-pilot pentru a testa eficiența și aplicabilitatea acestor noi norme în cadrul unui grup de cluburi selectate, înainte de a începe să introducă treptat criteriile de sustenabilitate începând din sezonul 2023/2024.

Ulterior, liga va începe să impună condiții și sancțiuni adecvate cluburilor care nu îndeplinesc aceste criterii, potrivit planurilor prezentate în decembrie și confirmate acum de noul CEO.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!