Închide

26 de companii din energie, investigate de ANRE pentru operațiuni de manipulare a pieței

Avatar
Transformer lines, Monaghan, SC

Fotografie de Jonathan Hanna pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) investighează 26 de companii energetice pentru manipularea pieţei. Dacă vor fi găsite vinovate, amenzile ar putea ajunge la sume cuprinse între 5 şi 10% din cifra lor de afaceri, potrivit lui Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE. Declarațiile au fost făcut în cadrul audierilor în fața Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei.

“Avem 26 de operatori economici în investigaţie pentru manipularea pieţei. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeaşi cantitate la preţuri crescute. Şi, prin această formulă de manipulare a pieţei, preţul creşte”, a arătat Chiriţă, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, până acum, amenzile au fost simbolice, dar de acum înainte se va aplica legea care prevede aplicarea unor amenzi între 5 şi 10% din cifra de afaceri.

“Este destul de dificil să faci investigaţii în această zonă, dar avem aparatură care ne permite să facem clonare de date şi informaţii din sistemele electronice ale operatorilor. Este o dotare luată din Statele Unite, pentru care din şase în şase luni trebuie să semnez o declaraţie că nu o folosesc decât în scopul pentru care am achiziţionat-o”, a adăugat preşedintele ANRE.

El a subliniat că toate aceste date au caracter confidenţial şi le va pune la dispoziţie doar comisiei de anchetă.

scroll to top