Marea Britanie promite creșterea cu 30% a finanțării OMS, în schimbul reformării organizației
Premierul britanic Boris Johnson a promis sâmbătă o creștere cu 30% a finanțării Marii Britanii pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS), solicitând în același timp reformarea Organizației și relansarea cooperării transfrontaliere pentru a pune capăt ”clivajelor urâte” din cadrul OMS.
Într-un discurs înregistrat care va fi prezentat la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Johnson atrage atenția că pandemia de COVID-19 a sporit barierele în calea comerțului global, urmând să prezinte, de asemenea, un plan în cinci puncte pentru a îmbunătăți răspunsul internațional la viitoarele pandemii.
”După nouă luni de luptă cu COVID-19, însăși noțiunea de comunitate internațională pare făcută ferfeniță”, spune Johnson, conform unor extrase din discurs făcute publice de cancelaria de la Londra, citate de Reuters.
”Dacă nu ne vom uni și nu ne vom concentra eforturile împotriva dușmanului nostru comun, este clar că toată lumea va pierde. Acum este momentul pentru ca omenirea să uite de granițe și să repare aceste clivaje urâte”, mai spune el.
Planul său prevede o rețea globală de centre de cercetare, mai multe capacități de fabricare a vaccinurilor și un acord de reducere a tarifelor de export impuse la începutul pandemiei de COVID-19.
El va angaja inițial 71 de milioane de lire sterline pentru parteneriatul global în privința aprovizionării cu vaccinuri, cunoscut sub numele de COVAX, pentru a asigura drepturile de cumpărare pentru 27 de milioane de doze. O altă sumă, de 500 de milioane de lire sterline, va fi alocată pentru o inițiativă COVAX care să ajute țările sărace să aibă acces la vaccinuri.
Johnson va anunța, de asemenea, o finanțare de 340 de milioane de lire sterline pentru OMS în următorii patru ani, ceea ce reprezintă o creștere de 30% față de angajamentul precedenților patru ani. Circa o treime din această sumă va fi deblocată doar dacă OMS va implementa anumite reforme.
Marea Britanie, alături de Franța și Germania, își exprimă sprijinul pentru OMS, deși îl condiționează de reformarea Organizației.
Pe de altă parte, în luna iulie Statele Unite au dat un preaviz de un an anunțându-și intenția de a părăsi OMS, după ce președintele Donald Trump a lansat acuzații grave de apropiere de China, fapt care a stat la baza unei abordări inițiale greșite a răspunsului global la pandemia de COVID-19.