40 de ore pe săptămână? Mai e nevoie de atâta muncă sau cum vom lucra în viitor?
Reducerea timpului de lucru este o utopie sau e inevitabilă pe termen lung? 40 de ore de muncă pe săptămână – asta a fost standardul de orar de muncă de aproape jumătate de secol încoace. Dar ce se va întâmpla în viitor? Ne permitem să trăim muncind mai puțin?
În special, tânăra generație pune sub semnul întrebării săptămâna tradițională de 40 de ore și cinci zile. Nu mai vrea să-și subordoneze viața muncii și renunță din ce în ce mai mult la un salariu mai mare. În plus, sunt din ce în ce mai multe voci din politică, care continuă să alimenteze dezbaterea despre reducerea timpului de lucru.
În Austria, de exemplu, săptămâna de 32 de ore cu compensație salarială completă este una dintre principalele cerințe cu care șeful partidului socialist de opoziție SPÖ Andreas Babler a preluat mandatul. Camera Muncii și sindicatul cer, de asemenea, reducerea treptată a programului de lucru, scrie Der Standard.
Cert este că majoritatea angajaților ar dori să aibă mai mult timp liber. Studiile arată, de asemenea, că oamenii care lucrează mai puține ore sunt mai fericiți și mai sănătoși. Dar este posibil?
Majoritatea reprezentanților angajatorilor au îndoielile lor – în situația economică actuală, mai puțină muncă pentru aceiași bani este pur și simplu inaccesibilă. Președintele Camerei de Comerț din Viena, Harald Mahrer, a descris propunerea drept „detașată și nerealistă”.
Pe viitor nu ar trebui să muncim mai puțin, ci mai mult. În ceea ce privește numărul de ore lucrate, Austria este sub media UE – ceea ce se datorează și ratei ridicate de part-time. În plus, există situația tensionată pe piața muncii: Austria are în prezent o penurie fără precedent de muncitori calificați. Multe posturi rămân vacante, iar o reducere a timpului de lucru ar putea agrava și mai mult situația.
Susținătorii, la rândul lor, susțin că mai puține ore pe săptămână ar crește productivitatea și ar reduce concediile medicale, ceea ce ar aduce beneficii economiei în ansamblu.
Mai puțină muncă grație Inteligenței Artificiale?
La nivel global, progresele în inteligența artificială alimentează dezbaterea. În timp ce scepticii avertizează să nu supraestimeze contribuția AI, optimiști precum Bill Gates văd potențialul pe termen mediu de a reduce orele de lucru prin sprijinul AI. Sam Altman, șeful dezvoltatorului ChatGPT OpenAI, prezice un boom de productivitate. Mai presus de toate, activitățile monotone și repetitive ar putea fi înlocuite cu inteligența artificială și robotică. Dacă reducerea timpului de lucru este un pas necesar sau rămâne un experiment periculos și cum ar putea arăta lumea muncii a viitorului – este o discuție de viitor care va trebui să aibă loc între personalități din știință, dar și reprezentanți ai afacerilor și angajaților.