Închide

Acordurile de sponsorizare dintre echipele de fotbal spaniole și casele de pariuri, interzise

Avatar
Bwin 415x275 C

Sursă foto: G3 Newswire

Timp de citire: 3 minute

Echipele de fotbal spaniole trebuie să încheie acordurile de sponsorizare cu companiile de pariuri până la sfârșitul sezonului, scrie Olive Press News SpaniaÎn februarie 2020, Guvernul din Spania a propus un nou decret regal pentru a reglementa modul în care operatorii de jocuri de noroc cu licență din Spania pot desfășura activități de publicitate, sponsorizare sau promovare în fotbalul spaniol.

Prin urmare, înainte de sfârșitul lunii octombrie 2020, tuturor echipelor din La Liga, precum și echipelor de fotbal spaniole din divizia a doua și a treia, li s-a transmis o notificare că va exista o perioadă de tranziție, de un sezon, pentru a elimina toate asocierile cu companiile din sectorul jocurilor de noroc şi al pariurilor.

În plus, decretul nu va permite expirarea ofertelor actuale, iar până în mai 2021, toate legăturile cu operatorii de jocuri de noroc trebuie întrerupte, inclusiv drepturile de asociere și brandingul de pe echipamentele sportive.

În ultimul deceniu, pariurile sportive au crescut în popularitate în întreaga Europă, mai ales acum că pariurile pot fi plasate cu ușurință online și pe dispozitive mobile. În al doilea trimestru al anului 2017, doar pe fotbalul spaniol, s-a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,4 milioane de euro de pe urma pariurilor plasate pe dispozitive mobile.

Peste 600 de milioane de euro sunt generate anual prin sponsorizare, iar canalele de televiziune produc o rentabilitate a investiției de aproximativ 1,5 milioane de euro. Circa 40% din reclamele văzute în cursul unui meci din La Liga sunt legate de companiile de pariuri, ceea ce înseamnă că spectatorii vor fi expuși la reclame înainte de meci, la pauză și după meci, precum și pe tot parcursul jocului, pe tricouri și pe pancartele de pe teren.

Aproximativ 75% din echipele din La Liga sunt sponsorizate de operatori de pariuri, inclusiv Valencia și Sevilla, cea din urmă semnând recent un acord de sponsorizare, de aproximativ 5 milioane de euro pe sezon. Alte echipe, care fac câștiguri mari din oferte profitabile cu operatorii de pariuri, includ Alaves, Cadiz și Granada. Este interesant de observat că La Liga are propriul parteneriat oficial cu o companie din domeniul jocurilor de noroc.

Cantitatea mare de bani implicată în sponsorizarea jocurilor de noroc este reflectată în toată Europa, nu doar în Spania. În Marea Britanie, jumătate din cluburile din Premier League și 17 din cele 24 de cluburi din UK Championship sunt sponsorizate de case de pariuri; aceasta înseamnă că 27 din cele mai bune 44 de cluburi din Anglia, au o companie de pariuri pe tricou. Se estimează că acest sector contribuie cu circa 70 de milioane de lire sterline la cluburile din Premier League și 40 de milioane de lire sterline la celelalte ligi engleze și la cluburile aferente, o injecție vitală de numerar, în special după pierderea veniturilor din alte zone cauzată de pandemia de Covid19.

Marea Britanie analizează interzicerea sponsorizării jocurilor de noroc în fotbalul profesionist și intenționează să elimine acest lucru cu totul până în 2023, inclusiv toate logo-urile vizibile, de pe teren și de pe echipamentele de fotbal. Cu toate acestea, Marea Britanie a creat condiția de a permite expirarea contractelor existente și încurajează cluburile să caute sponsori alternativi, în timp ce în Spania acest lucru nu este cazul.

Și în Bundesliga, eșalonul superior al fotbalului din Germania, au fost semnate o serie de tranzacții profitabile între operatorii de pariuri și echipe, așadar, precum în Marea Britanie și Spania, este ceva normal să vezi un logo pe tricou. Totuși, în Germania, reclamele la cazinouri sunt ilegale și sunt permise doar reclame pentru pariuri sportive, iar reglementările mai stricte din acest domeniu aduc controlul sectorului.

În Italia, înainte de 2019, companiile de pariuri au contribuit cu aproximativ 100 de milioane de euro la fotbalul italian, dar interdicția totală a reclamelor referitoare la pariuri sportive a însemnat o pierdere imensă a veniturilor pentru acest sport.

Așadar, după cum se poate observa din ce în ce mai mult în toată Europa, acest parteneriat între operatorii de pariuri și echipele sportive este amenințat: în Italia a fost deja interzis de-a dreptul, iar în alte teritorii cheie, cum ar fi Marea Britanie, Germania și Spania, este supus unei presiuni crescânde din partea criticilor.

În Spania se spera că noul Decret regal, propus în februarie 2020 și adoptat în octombrie 2020, va fi introdus treptat, pentru a permite expirarea contractelor existente și pentru ca cluburile să găsească sponsori alternativi (și surse de venit). Estimările arată că întreruperea sau modificarea tranzacțiilor existente cu casele de pariuri va costa La Liga în jur de 80 de milioane de euro.

scroll to top