Închide

Alegere cu tâlc: Regiunea Amazonului va găzdui ediția din 2025 a summit-ului pentru climat, COP30

Avatar
the bosque rodrigues alves, of belém do pará, amazon

Pădurea Rodrigues Alves din Belém, o bucățică protejată din Amazonia, situată chiar în mijlocul orașului. Fotografie de TNeto pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Orașul brazilian Belém, situat în zona gurii de vărsare a fluviului Amazon în Oceanul Atlantic, va găzdui summit-ul anual al Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice la ediția din 2025, a anunțat vineri președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva.

Decizia ONU de a aduce în Brazilia COP30, așa cum este cunoscută a 30-a ediție a summit-ului pentru climat, este cel mai recent succes repurtat de liderul stângii braziliene de a-și afirma un rol de lider global în problemele legate de mediul înconjurător, notează publicația Bloomberg.

”Va fi o onoare să îi primim pe reprezentanții țărilor din întreaga lume într-un oraș din Amazonia noastră”, a scris președintele Lula pe Twitter.

Propunerea ca orașul-capitală a statului brazilian Pará, din nordul țării, să fie gazdă a summit-ului pentru probleme climatice a fost prezentată prima dată la ediția de anul trecut a evenimentului, COP27, desfășurat în Egipt..

”Această alegere ne responsabilizează o dată în plus pentru a arăta că Brazilia este pregătită pentru viitor și se preocupă cu maximă atenție de agenda privind mediul înconjurător”, a declarat și Helder Barbalho, guvernatorul statului Pará, într-un clip video care însoțește anunțul făcut de președinte.

Promisiunile președintelui Lula din timpul campaniei electorale, reiterate și după câștigarea alegerilor prezidențiale de anul trecut, de a opri și de a inversa tendința de creștere a defrișărilor din regiunea Amazonului i-au adus laude și recunoaștere pe scena mondială printre activiștii de mediu, în puternic contrast față de fostul președinte Jair Bolsonaro, care a devenit ținta criticilor internaționale pentru lipsa de interes pentru protecția pădurii amazoniene.

De când președintele Lula și-a preluat mandatul, în luna ianuarie, SUA și Marea Britanie s-au angajat să înceapă să contribuie la așa-numitul ”Fond pentru Amazon”, o inițiativă internațională pornită și condusă de Brazilia, creată în 2008, mai multe alte națiuni fiind în discuții pentru a se alătura acestei acțiuni.

Summitul COP30 va avea loc în noiembrie 2025. Evenimentul reunește lideri politici și de business din întreaga lume, care vor discuta măsurile climatice și eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. La ediția de anul trecut, a fost parafat un acord pentru crearea unui fond de ajutorare a națiunilor mai sărace, aflate printre cele mai afectate de impactul schimbărilor climatice.

scroll to top