Închide

A. Negrescu: “Am adunat mai mulți bani la stat de la companiile din energie, sărăcind populația și firmele”

Avatar
Adrian Negrescu

Foto: captură Kanald D

Timp de citire: 2 minute

Statul român a produs energie mai scumpă, iar ulterior a taxat-o mai scump, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, vineri, pe B1 TV, acolo unde a vorbit despre profiturile uriașe ale Romgaz, companie „unde statul are 70% din acțiuni”.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, și-a majorat cu 129% profitul net în prima jumătate a anului.

„Înseamnă că au crescut prețurile atât de mult încât profiturile sunt pe măsură. Cifra de afaceri a Romgaz a crescut de 3,3 ori, de la 2,25, undeva la nivel de 7,5 miliarde de lei. De ce? Eh, asta e o bună întrebare, pentru că Romgaz nu ne spune de ce, de exemplu, a crescut prețurile la gaze, dincolo de raportarea la prețurile internaționale. Am intrat în această piață interconectată și ne raportăm și noi la prețurile occidentale. Eh, pe fondul acestor raportări la prețurile occidentale, bineînțeles că cifra de afaceri a crescut, profitul a crescut, iar principalul beneficiar ghiciți cine este, statul român, care a încasat din impozite directe de la Romgaz undeva la nivel de 4 miliarde de lei, o sumă fără precedent în istoria acestei companii”, a explicat Adrian Negrescu.

El a precizat că statul român deține 70% din acțiunile Romgaz.

„Practic, statul a produs energie mai scumpă și, după aceea, a taxat-o mai scump, dincolo de banii pe care i-am plătit noi din buzunar. Asta se cheamă, din punct de vedere economic, să îți tai singur craca de sub picioare. De ce vă spun acest lucru? Pentru că toate scumpirile acestea la energie și gaze au alimentat puternic inflația, de am ajuns să avem o inflație dublă față de alte țări occidentale și care a erodat puternic puterea de cumpărare”, a adăugat analistul.

Adrian Negrescu spune că banii adunați la stat nu ne ajută la nimic, deoarece au sărăcit atât românii, cât și firmele.

„Ne-am bucurat că am adunat mai mulți bani la stat, undeva la nivel de 14 miliarde de lei de la toate companiile acestea de stat din domeniul energiei și gazelor, dar pe de altă parte am sărăcit populația și firmele, iar efectele le vom vedea în a doua parte anului, probabil la iarnă, atunci când consumul, principalul motor al economiei, se va prăbuși – și deja primele semnale există”, a avertizat el.

scroll to top