Închide

Germania consideră România ”un exemplu strălucit în UE”: ”Am avea nevoie de mai multe Românii!”

Avatar
Asper Gmf Bucharest Forum De Embassy

Excelența Sa Dr. Peer Gebauer (centru), ambasadorul Germaniei la București, în cadrul Aspen-GMF Bucharest Forum. Sursa foto: Ambasada Germaniei la București / Facebook.

Timp de citire: 2 minute

Ambasadorul Germaniei la București, Excelența Sa Dr. Peer Gebauer, consideră că România reprezintă un exemplu ”strălucit” pentru alte state ale Uniunii Europene. Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului Aspen-GMF Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen, scrie Wall-Street.

”Nu putem avea succes dacă nu lucrăm cu toții împreună. Am văzut în ultimii ani o tendință la mai mulți parteneri europeni, dar și aliați, de a tinde să blocheze lucrurile. Pentru că atunci când este nevoie de un vot unanim, poți oricând să ridici mâna și să spui că te opui”, a afirmat Peer Gebauer, referitor la necesitatea unui consens european în fața amenințărilor momentului – cea mai importantă fiind Rusia.

Astfel, multe țări folosesc acest drept de veto din motive ce țin de politica națională sau de relațiile bilaterale și este un instrument foarte eficient, a explicat ambasadorul Germaniei la Aspen-GMF Bucharest Forum.

”Deranjezi pe toată lumea și, dacă altfel nu se poate avansa, o să obții un avantaj din asta. Dar aceasta este rețeta pentru distrugerea oricărei alianțe și uniuni”, a mai spus Gebauer.

Diplomatul german a făcut un apel la abandonarea unor astfel de practici.

”Hai să ne concentrăm pe găsirea de compromisuri, pe colaborare, fiindcă dacă continuăm să ne blocăm unii pe alții vom ucide toate alianțele!”

În acest context, Peer Gebauer a lăudat țara noastră:

”România e un exemplu strălucit, din perspectiva germană, de țară care acționează întotdeauna foarte constructiv. România niciodată nu blochează nimic, nu boicotează nimic, nu opune veto la nimic, ci întotdeauna se concentrează pe găsirea unui compromis. Am mai spus-o, am avea nevoie de mai multe Românii în UE pentru a merge înainte”, a declarat ambasadorul Germaniei la București.

Diplomatul s-a ferit să dea exemple concrete, dar Ungaria și Polonia au fost, în ultimii ani, țintele criticilor guvernului german în ce privește folosirea veto-ului. Mai recent, și Austria a devenit un exemplu negativ, prin opoziția la intrarea României și Bulgariei în Schengen.

Chiar și înaintea războiului din Ucraina, șeful diplomației de la Berlin, pe atunci Heiko Maas, a cerut desfiiințarea dreptului de veto în privința deciziilor de politică externă europeană. Planul german este acela de a folosi ”clauzele pasarelă”, un mecanism prin care Consiliul UE nu ar mai avea nevoie de unanimitate pentru deciziile sale, ci doar de o majoritate calificată.

În aceste vremuri de criză, trebuie să construim punți, a afirmat Peer Gebauer, iar România este un aliat remarcabil. El a dat asigurări că țara sa ne va trimite în continuare avioane de luptă Eurofighter pentru securizarea spațiului aerian, deoarece

”… România este amenințată, fiind atât de aproape de Ucraina și de acest război de agresiune cu care ne confruntăm. Recentele incidente implicând drone au arătat vulnerabilitatea României”.

Diplomatul a insistat că România este un aliat ”pe care ne putem baza oricând” și a vorbit despre implicarea Germaniei în apărarea flancului estic al NATO. Berlinul este al doilea mare donator de echipament militar pentru Ucraina, dar și prima țară care a anunțat mărirea grupului de luptă NATO, în condițiile în care Germania își propune să fie coloana vertebrală a apărării Europei.

scroll to top