Închide

Amendamentul nuclear: un grup de parlamentari PSD vrea să dea lovitura Pilonului 2, liberalii au luat foc

Avatar
save up, coins, currency

Fotografie de WFranz pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Un grup de parlamentari PSD au depus o serie de amendamente la proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal reducerea cheltuielilor bugetare pe care Guvernul își va asuma răspunderea. Printre acestea se numără un amendament care prevede eliminarea obligativității aderării la Pilonul 2 de pensii, iar participanții actuali să ceară în scris că vor să rămână în sistem, astfel vor rămâne asigurate în sistemul public, potrivit unui document făcut public de Economedia.

Hotnews anunță că parlamentarii PNL au protestat și i-au transmis secretarului general al PNL, Lucian Bode, că nu sunt de acord și că nu vor vota așa ceva.

Același set de amendamente prevede că băncile ar urma să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri, în 2024 și 2025.

Amendamentul propus de PSD și citat de Hotnews prevede:

  • Art. 154 alin1 – (1) Persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidențe până cel târziu la data de 31 martie 2024.
  • (2) Persoanele prevăzute la alin.(1) și (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31 decembrie 2023, care nu își exprimă opțiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidențe rămân asigurate în sistemul public de pensii.
  • (3) Valoarea activului personal existent în contul participanților care nu și-au exprimat opțiunea de a rămâne în fond de pensii unde figurează în evidență, până cel târziu la data de 31 martie 2024, rămâne în administrarea fondului de pensii.
  • (4) Participanții la fondul de pensii care nu au exprimat opțiunea potrivit alin. (1), la îndeplinirea condițiilor legale beneficiază de drepturile prevăzute de lege corespunzător activului personal existent în cont.
  • (5) Registrul participanților prevăzut la art. 34 alin. (1) se actualizează de către instituția de evidență după finalizarea activităților specifice privind opțiunea prevăzută la alin. (1).
  • (6) După exprimarea opțiunii potrivit alin. (1), participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.

În urma protestelor parlamentarilor PNL, Lucian Bode a anunțat că va transmite mai departe liderilor coaliției că amendamentul nu va fi susținut de PNL.

Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews că PSD ar retrage amendamentul respectiv.

Agerpres anunță că liderii coaliţiei de guvernare, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-au întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru a discuta despre proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, înainte de şedinţa de Guvern în care va fi luată o decizie cu privire la amendamentele depuse de parlamentari.

La întâlnirea de la Palatul Victoria mai sunt prezenţi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, şi secretarul general al PNL, Lucian Bode.

Potrivit unui anunţ al Executivului, şedinţa de Guvern va avea loc la ora 15,00.

Ulterior, Parlamentul se va reuni la ora 18,00 într-o şedinţă comună în cadrul căreia Guvernul îşi va angaja răspunderea asupra acestui proiect de lege.

scroll to top