Americanii tineri iau cu asalt proprietățile din Mallorca. Dar localnicii nu sunt prea fericiți
Piața principală de locuințe din Mallorca primește un impuls de la cumpărătorii americani. Prețurile au crescut cu 15% față de un an mai devreme, potrivit Bloomberg. Este sezonul turistic de vârf pe insula spaniolă Mallorca și, împreună cu turiștii care zboară pentru a se bucura de soare, mare, cultură și noul hotel Son Bunyola al lui Richard Branson, tot mai mulți oameni caută case.
Prețurile cresc și ele în insula din Baleare, cu 15% până în iunie 2023, potrivit cercetărilor companiei imobiliare Savills, care plasează Mallorca în primele cinci locuri în clasamentul locațiilor de a doua casă. Savills analizează costuri, printre alți factori, cum ar fi calitatea vieții, conectivitatea aeroportului, ofertele de restaurante și hoteluri de ultimă generație, toate la care Mallorca are un punctaj foarte bun.
Prețul mediu cerut în Portul Andratx din sud-vestul insulei a fost de aproximativ 5 milioane de euro (5,46 milioane de dolari) în 2022, comparativ cu 4,5 milioane de euro în anul anterior, potrivit Engel & Völkers.
Casele de la țară și moșiile din apropierea popularului sat Deia, care găzduiește un hotel Belmond, au văzut prețurile crescând la 4 milioane de euro față de 3 milioane de euro în anul precedent.
Localnicii nu se mai pot apropia de proprietăți
Această expansiune a prețurilor și schimbarea de lux de pe insulă au făcut locuințele mai inaccesibile pentru localnici. Oamenii din afara Spaniei au cumpărat aproximativ 36% din proprietățile vândute în Mallorca și insulele învecinate în al patrulea trimestru al anului 2022 – iar prețurile caselor din Baleare sunt acum cele mai ridicate dintre toate regiunile spaniole.
Spania este acum una dintre cele mai importante destinații globale pentru persoanele cu valoare netă ultraînaltă, ceea ce împinge și prețurile mai sus, potrivit analizei Knight Frank citată de Bloomberg.
„Am avut al doilea cel mai bun an al nostru de când am venit pe insulă în urmă cu mai bine de 20 de ani”,
spune Florian Hofer, directorul general al Engel & Völkers din Baleare. Compania imobiliară cu sediul în Germania a înregistrat un volum de tranzacții de 855 de milioane de euro în 2022, în scădere față de 891 de milioane de euro în 2021, dar aproape dublu față de cifrele din 2019.
Britanicii sunt concurați acum de americani
Insula a cunoscut o creștere a interesului de la pandemie.
„Lucrurile revin puțin la normal în acest an, dar piața este încă puternică”,
spune Hofer, care se referă la Mallorca ca fiind „rezistentă la criză”.
„Majoritatea oamenilor sunt cumpărători britanici care caută case de vacanță”,
spune Alice Storrie, director asociat la Savills, dar spune că vede din ce în ce mai mulți americani cumpărând proprietăți pe insulă, de când zborurile directe către capitala, Palma, au apărut în 2022.
Zborul de la Aeroportul Internațional Newark aduce un grup complet nou de cumpărători într-un moment în care cursul de schimb a fost favorabil cumpărătorilor din SUA.
„Într-adevăr face diferența”,
spune Storrie.
Charlie Hill, co-fondatorul proprietății Charles Marlow, spune că aproape 50% dintre clienți vin acum din SUA. El se ocupă de un număr record de vizionări în această vară, inclusiv un cumpărător din New York care caută să cumpere un hotel vechi pentru a se muta în Mallorca cu familia sa.
„Este o piață foarte fierbinte, iar casele din gama de 4 și 5 milioane EUR tind să se miște destul de repede”,
spune Storrie.
Ea spune că principalele locații pe care cumpărătorii le caută sunt Pollensa, în nordul insulei, și Son Vida, lângă Palma. Proprietățile tradiționale de finca sunt populare, în special cele care au fost modernizate, dar care încă prezintă caracteristicile originale din piatră la exterior.
Hill are sediul în Deia, o altă locație excelentă.
„Artiștii, muzicienii și scriitorii au deschis calea – iar pentru oamenii care apreciază natura, activitățile în aer liber și cultura bogată, această coastă este locul potrivit”, spune el.
El desemnează, de asemenea, Formentor, ca locație de top, unde un nou hotel Four Seasons se va deschide probabil în 2025. De asemenea, mai mulți oameni caută să se mute pentru mai mult decât o vară.
Noii nomazi digitali preferă Mallorca
„Spre deosebire de alte părți ale Mediteranei, există un număr mare de oameni care locuiesc aici cu normă întreagă, atât localnici, cât și expatriați. Infrastructura și aeroportul sunt bune și sunt oameni care au decis să se mute aici pe tot parcursul anului, cu lucruri precum schema nomadului digital.”,
spune Storrie.
Politica Spaniei de vize pentru nomazii digitali, care a fost lansată la începutul anului 2023, permite lucrătorilor la distanță cu un venit de 2.334 EUR pe lună să locuiască în țară timp de cinci ani și apoi să solicite statutul permanent. Oferă astfel americanilor șansa de a locui pe insula spaniolă, dar pentru britanici, funcționează ca o soluție de la restricțiile impuse de Brexitul care a intrat în vigoare în 2021.
Aceasta este o tendință pe care a observat-o și Hofer.
„În trecut, o mare parte din piața noastră pentru proprietățile de ultimă generație era reprezentată de oameni de 60 sau 70 de ani care vindeau companii sau făceau bani în timpul vieții lor profesionale și doreau să iasă la pensie, dar acum vedem o mulțime de familii mai tinere care doresc să locuiască în Mallorca cu normă întreagă.”, concluzionează acesta.