Închide

Analiști bancari: “Rotativa” la guvernare ar putea aduce impozitul progresiv

Avatar
Psd Pnl

Foto: portalsm.ro

Timp de citire: 2 minute

Analiştii UniCredit Bank se aşteaptă la o încetinire puternică a creşterii economice în 2023 şi la o recesiune tehnică în primul trimestru. Guvernul trebuie să vină cu o reformă a pensiilor pentru a accesa fondurile suplimentare din PNRR, dar în loc de reducerea pensiilor speciale, PSD ar putea veni cu o înlocuire a cotei unice cu un sistem de taxare progresiv. Într-un scenariu alternativ, coaliţia PSD-PNL ar putea fi înlocuită la guvernare de un cabinet tehnocrat.

UniCredit estimează că economia României va trece printr-o recesiune tehnică în această iarnă – cu scăderi ale PIB în T4 din 2022 şi T1 din 2023 -, ca urmare a scăderii consumului privat, urmată de o recuperare în a doua jumătate a anului.

Evoluţia este una similară celei din regiune şi din zona euro, unde banca italiană aşteaptă o recesiune în acelaşi interval.

Creşterea economică a României ar urma să încetinească abrupt, de la 5,1% în 2021 şi 4,7% în 2022 la 1,3%. Salariile reale (ajustate cu inflaţia), sunt aşteptate să scadă şi în acest an, cu 2%, după  un declin de 1,3% în 2022, astfel că va scădea puterea de cumpărare a populaţiei.

”Marele obstacol pentru încasarea unor fonduri suplimentare din PNRR o reprezintă reforma pensiilor. Cu patru rânduri de alegeri care se conturează în 2024, guvernul român trebuie să reformeze pensiile speciale, în pofida faptului că beneficiarii acestora sunt în mod copleşitor votanţi ai Partidului Social Democrat (PSD) şi ai Partidului Naţional Liberal (PNL)”, arată economiştii Dan Bucşa (şef pentru regiunea ECE) şi Mihai Jugravu (UniCredit România), citați de news.ro.

Principalul risc intern identificat de UniCredit este acela al destrămării coaliţiei de guvernare în vară.

”În acest caz, ne aşteptăm la un guvern tehnocrat cu un larg suport, în loc de un guvern minoritar, care să conducă ţara până la alegerile din 2024. În trecut (2000, 2016), acest lucru a ajutat PSD să obţină unele dintre cele mai clare victorii electorale, în condiţiile în care partidul a promis cheltuieli mai mari după cumpătarea tehnocrată”, arată analiştii UniCredit.

scroll to top