Închide

Analiștii avertizează: Dolarul puternic face ravagii la nivel global

Avatar
1 U.S.A dollar banknotes

Fotografie de Sharon McCutcheon pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Analiștii avertizează că, dacă moneda americană nu va fi oprită, întreaga lume se va confrunta cu tulburări grave, cele mai afecta urmând, totuși, să fie țările în curs de dezvoltare.

Întărirea dolarului reprezintă o problemă reală pentru toate țările în curs de dezvoltare, scrie Bloomberg. Moneda americană atrage deponenții ca sursă de profit și stabilitate, ceea ce duce la o ieșire masivă de capital din țările non-bogate.

Moneda care stă la baza comerțului mondial traversează acum o perioadă de ascensiune, cu o creștere de 15% față de un coș de monede importante de la jumătatea anului 2021, evoluție care-și găsește explicația în special în majorarea agresivă a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA. De exemplu, miercuri, 27 iulie, dobânda de referință a fost majorată cu încă 75 de puncte de bază, ceea ce va avea un impact puternic atât asupra creșterii costului importurilor de alimente, cât și asupra creșterii sărăciei în mare parte a lumii, aducând țările mai aproape de incapacitatea de plată a datoriilor și de instabilitate politică și acumulând pierderi pentru investitorii în alte monede.

În plus, autoritatea de reglementare financiară din SUA intenționează să majoreze și mai mult ratele de bază pentru a suprima inflația, ceea ce va arunca inevitabil economia americană și cea mondială în recesiune.

O ”buclă fatală”

Creșterea rapidă a dolarului riscă să creeze o “buclă fatală”, spun experții. Se simte peste tot, deoarece majoritatea prețurilor din comerțul internațional sunt stabilite în această monedă: aproximativ 40% din valoarea anuală de 28,5 trilioane de dolari. Temerile de recesiune duc la întărirea dolarului, iar apoi politica monetară se înăsprește, ceea ce duce la temeri și mai mari de recesiune, și așa mai departe într-un cerc, a declarat Joey Chu, analist la HSBC Holdings Plc.

Cererea pentru dolar a fost aproape întotdeauna ridicată dintr-un motiv simplu: atunci când piețele globale “o iau razna”, investitorii caută refugiu. Potrivit Bloomberg, puterea economiei americane rămâne de neegalat, obligațiunile de trezorerie sunt în continuare una dintre cele mai sigure modalități de a deține bani, iar moneda americană reprezintă majoritatea rezervelor valutare naționale și este considerată un “garant al stabilității”.

Acestea fiind spuse, multe dintre monedele celor mai mari economii ale lumii suferă. Pe lângă euro în scădere, yenul japonez a coborât la minimul ultimilor 24 de ani, deoarece investitorii caută randamente mai mari și optează pentru dolarul american, relatează Bloomberg. Iar pentru piețele emergente, pagubele sunt și mai mari!

Nu prea pot face mare lucru

“Actuala creștere a inflației și a cursului de schimb al dolarului sunt evenimentele care definesc povestea unei generații, iar băncile centrale din piețele emergente nu prea pot face mare lucru în această privință”, a comentat Luca Paolini, analist la firma de investiții Pictet Asset Management Ltd.

Experții agenției americane sunt de părere că o revigorare a economiei chineze și încetarea majorării dobânzii cheie a Fed ar putea slăbi dolarul american. Dar nu este clar când se va întâmpla acest lucru, deoarece inflația în SUA continuă să crească într-un ritm record, iar China are încă o politică de “toleranță zero” în ceea ce privește COVID-19, care încetinește creșterea PIB-ului. În condițiile unei astfel de incertitudini, băncile centrale, din Australia până în Canada, nu au altă opțiune decât să urmeze exemplul SUA pentru a combate creșterea prețurilor, potrivit Bloomberg.

scroll to top