Închide

Analiză | Perioada Black Friday – Cyber Monday, creștere cu 20% a vânzărilor față de 2020

Avatar
buy, shopping cart, keyboard

Fotografie de athree23 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În comparație cu anul 2020, valoarea comenzilor plasate în campania Black Friday a consemnat o creştere cu 27%, în timp ce creşterea din Cyber Monday a fost dublă faţă de cea din ziua de Black Friday, potrivit unei analize realizate de o platformă de eCommerce.

Perioada Black Friday – Cyber Monday a adus cu 20% mai multe vânzări şi o creştere de 36% în valoarea comenzilor anul acesta faţă de evenimentul similar din 2020. Cele mai dinamice segmente în perioada 12-15 noiembrie au fost Fashion, IT&electronice, Home&Deco, Sport, Articole pentru copii şi Bijuterii/Accesorii. Cel mai aşteptat eveniment de reduceri din an a adus rezultate spectaculoase pentru magazinele care au organizat campanii de Black Friday. O parte dintre magazinele online au preferat să limiteze perioada de promoţii la o singură zi, însă cele mai multe au extins intervalul de campanie la întregul weekend, până la ziua de luni, denumită în mod tradiţional Cyber Monday. De altfel, cei care au mizat pe precauţia românilor în achiziţii au avut şi cel mai mult de câştigat. Creşterea y-o-y la nivelul zilei de Black Friday (12 noiembrie 2021 vs 13 noiembrie 2020) a fost de 10% la numărul de comenzi, respectiv 27% ca valoare. Coşul mediu a crescut cu 16%. Creşterea înregistrată în ziua de luni, Cyber Monday, a fost de 30% la nivel de comenzi, respectiv 53% valoric, arată analiza MerchantPro, citată de Agerpres.

Segmentele cu tradiţie în achiziţiile de Black Friday, precum IT&electronice, respectiv Fashion & Accesorii, au înregistrat creşteri mai mari în valoarea comezilor versus numărul acestora. Astfel, la nivelul magazinelor care comercializează produse IT&electronice s-au plasat cu 28% mai multe comenzi în perioada 12-15 noiembrie faţă de 13-16 noiembrie 2020, iar valoarea acestora a fost cu 58% mai mare.

Comenzile pe segmentul Fashion au cunoscut o dinamică similară, respectiv creşteri de 46% în numărul comenzilor plasate, respectiv de 58% în ceea ce priveşte valoarea lor.

Home&deco rămâne în continuare un segment important în online-ul românesc înregistrând creşteri constante în ultimii doi ani. Nici evenimentul dedicat reducerilor nu a făcut excepţie, românii plasând în weekend-ul ce leagă Black Friday de Cyber Monday (12-15 noiembrie) cu 42% mai multe comenzi faţă de aceeaşi perioadă Black Friday din 2020 (13-16 noiembrie), acestea având o valoare totală cu 49% mai mare faţă de anul precedent.

Potrivit sursei citate, o creştere care se menţine de la an la an este valoarea medie a coşului de cumpărături, semn că românii alocă bugete din ce în ce mai consistente pentru achiziţiile de Black Friday. Astfel, creşterea coşului mediu de cumpărături faţă de evenimentul similar din 2020 este de 14%.

În ciuda perioadelor tot mai extinse de promoţii şi reduceri practicate de comercianţii online de-a lungul anului, Black Friday rămâne un reper atât pentru aceştia, cât şi pentru clientul final, care alocă un buget din ce în ce mai mare de la an la an. Procentele nu sunt spectaculoase, dar constante, ancorate în realitatea socio-economică actuală marcată în continuare de contextul pandemic, ceea ce confirmă faptul că românii mută multe dintre achiziţii în online, şi nu doar la nivelul bunurilor de larg consum. Dinamica se va menţine pe acelaşi trend ascendent şi spre finalul anului, de sărbători, astfel încât cel mai probabil vom avea un 2021 mai orientat spre achiziţii online chiar decât 2020, un an de referinţă în digitalizarea afacerilor, a declarat Arthur Rădulescu, CEO MerchantPro.

scroll to top