Angajații nici nu vor să audă de revenirea completă la birouri. Programul-hibrid, preferatul tuturor
Doar 3% dintre angajații cu muncă de birou (”gulerele albe” – ”white collars”) își doresc reîntoarcerea la programul pre-pandemic, de cinci zile pe săptămână cu prezență fizică în birouri, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanță în management Advanced Workplace Associates (AWA), citat de Bloomberg.
În raport, compania a avertizat că angajații sunt dispuși să își dea demisia, dacă șefii lor i-ar obliga să se întoarcă la birou cu normă întreagă.
86% dintre angajați doresc să lucreze de acasă cel puțin două zile pe săptămână, potrivit sondajului în care au fost chestionați aproape 10.000 de angajați la nivel global, din domenii precum finanțe, tehnologie și energie. Nu există vreo diferențiere pe grupe de vârstă sub acest aspect, mai notează realizatorii studiului.
Zilele preferate de mers la birou cu prezență fizică au sunt marțea, miercurea și joia, existând tot mai clar perspectiva unor birouri goale în celelalte zile ale săptămânii.
O bună parte dintre băncile s-au pregătit deja pentru un sistem de muncă flexibilă, iar cei doi ani de pandemie au reprezentat o bună repetiție pentru implementarea acestui sistem pe termen lung. Citigroup, HSBC și NatWest Group permit munca hibridă pentru mulți dintre angajații săi din birouri.
Gigantul financiar-bancar britanic NatWest se așteaptă ca aproximativ 87% din cei 60.000 de angajați ai săi să prefere un sistem hibrid, în care să se împletească munca între acasă și cea la birou, pe termen lung. Deocamdată, aproximativ 10.000 din personalul NatWest, inclusiv traderii și angajații din sucursale și centre de date, lucrează în continuare în sistem full-time de la birouri, potrivit lui Sam Bowerman, unul dintre directorii de resurse umane ai băncii, într-un interviu acordat la începutul acestei luni:
”Ne dorim să evităm să impunem un anumit număr de zile pe săptămână. Este o decizie care depinde, întâi de orice, de clienți. Până acum nu am văzut vreo scădere de productivitate, iar flexibilitatea a produs multă satisfacție pentru angajați”, a spus Bowerman.
De asemenea, unele companii fintech, precum Revolut și Eigen Technologies, au implementat, la rândul lor, un sistem de muncă la distanță.
”Angajații au văzut că flexibilitatea programului chiar funcționează, iar șefii care nu sunt sensibili la nevoile angajaților lor vor avea de suferit în consecință”, apreciază Andrew Mawson, directorul general al AWA.