Închide

Angajații români vor putea ști dacă angajatorii le plătesc la timp dările la stat

Avatar
building, tiler, ceramic

Fotografie de jarmoluk pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Din 2023, românii îşi vor putea verifica vechimea în câmpul muncii cu doar câteva click-uri pe internet şi vor afla dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile către stat. În prezent, avem o lege care le permite angajaţilor accesul online la datele proprii, dar nu se poate aplica, pentru că platforma nu există. Experţii preconizează că implementarea acestei legi va duce la diminuarea muncii la negru şi a evaziunii fiscale.

Zeci de oameni ajung zilnic la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti ca să îşi verifice vechimea în câmpul muncii. De aici a aflat Cornel Vengher că firma la care a lucrat în 2011 nu i-a plătit dările către stat timp de 3 ani.

“Nu mi s-a recunoscut vechimea. S-a dat în judecată şi acum a trebuit să vin, să umblu, să mă rog de ei să îmi recunoască vechimea. Ni se reţineau din salariu drepturile pentru CAS, dar nu se virau mai departe”, spune angajatul.

De la mijlocul anului viitor, astfel de cazuri vor fi depistate din timp, asta pentru că românii vor putea verifica online dacă angajatorii le plătesc la timp dările.

În prezent, există o lege adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele României, dar nu poate fi pusă în practică. Lipseşte infrastructura.

“Actualele echipamente care datează din 2001 nu oferă această posibilitate. De altfel, REVISAL-ul a fost iniţial constuit pentru a-i ajuta pe inspectorii de muncă atunci când efectuează un control, astfel încât să o poată face încrucişat”, a declarat pentru TVR Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii.

Platforma va fi dezvoltată cu fonduri din PNRR şi le va oferi românilor şi informaţii despre studiile absolvite.

În plus, documentul virtual va putea fi printat şi folosit în relaţiile cu instituţiile statului, pentru că are valoare juridică.

“Este un moment de transparenţă, în care ştii că primeşti salariul X pe cartea de muncă, şi în acelaşi timp şi poţi să vezi că acel salariu chiar este real”, a declarat Alexandra Micu, specialist HR.

Specialiştii în resurse umane spun că digitalizarea Registrului de evidență a salariaților din România va ajuta la descoperirea mai repede a companiilor care fac evaziune fiscală prin neplata contribuţiilor angajaţilor sau care practică muncă la negru.

“Până când REVISAL-ul va putea fi accesat online, românii care vor să își afle vechimea din câmpul muncii pot trimite o cerere la Inspectoratul teritorial de muncă. Vor primi un extras din registru în termen de 15 zile de la data înregistrării solicitării”, declară Mădălina Chiţu, jurnalist TVR.

Românii îşi pot verifica şi în prezent ce vechime în muncă au acumulat pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Pentru asta trebuie să completeze un formular online, dar care trebuie depus la sediul instituţiei, împreună cu actul de identitate – în original și copie. Abia după aceea îşi pot crea un cont.

scroll to top