Închide

Apple și Qualcomm semnează un nou acord, în termeni ”similari” cu precedentul

Avatar
processor, mobile, snapdragon

Fotografie de Monoar_CGI_Artis pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Qualcomm a semnat un acord cu Apple pentru a-i furniza cipuri 5G cel puţin până în 2026, într-un moment în care producătorul de iPhone se confruntă cu provocări tot mai mari în China şi încearcă să-şi consolideze lanţurile de aprovizionare în altă parte, transmite Reuters.

Acţiunile Qualcomm au crescut cu 3,2% la 109,55 dolari, în urma informaţiei.

Compania este proiectantul principal al cipurilor de modem, care conectează telefoanele la reţelele de date mobile.

Acţiunile Apple au rămas stabile.

Qualcomm, cu sediul în San Diego, California, a semnat anterior un acord de furnizare de cipuri cu Apple în 2019, după ce cele două companii au soluţionat o bătălie juridică prelungită.

Acordul actual de furnizare de cipuri se încheie în acest an, ceea ce înseamnă că iPhone-urile pe care Apple ar trebui să le anunţe marţi ar fi ultimele noi modele de telefoane în cadrul acestei înţelegeri.

Conform acordului anunţat luni, Qualcomm a declarat că va furniza Apple cipuri pentru telefoane care vor fi lansate în fiecare an până în 2026.

Qualcomm nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei, spunând doar că termenii sunt ”similari” cu acordul său anterior. Apple nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Într-o notă de cercetare din 3 august, analiştii UBS au estimat că Qualcomm a vândut Apple cipuri în valoare de 7,26 miliarde de dolari, în 2022.

Qualcomm a mai spus că un acord de licenţă pe care l-a semnat cu Apple în 2019 rămâne în vigoare. Acordul expiră în 2025, dar companiile au opţiunea de a-l prelungi pe doi ani.

”Într-un moment în care Apple se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari în China, consolidarea lanţurilor sale de aprovizionare în altă parte este o prioritate şi se pare că compania inversează sau cel puţin întârzie planurile de a merge singură în mai multe zone cu propria sa producţie de cipuri”, a spus Susannah Streeter, director pentru bani şi pieţe la Hargreaves Lansdown.

Apple lucrează la propria tehnologie de modem şi a cheltuit 1 miliard de dolari pentru a cumpăra unitatea de modemuri a Intel în 2019. Apple nu a spus cât de repede intenţionează să intensifice utilizarea propriilor cipuri.

Qualcomm a declarat luni că proiecţiile sale financiare vor presupune că doar o cincime dintre iPhone-urile Apple îi vor folosi cipurile până în 2026.

Cu toate acestea, Qualcomm a făcut o proiecţie similară despre afacerea sa cu Apple în 2021, care s-a dovedit a fi prea conservatoare, modelele iPhone 14 lansate anul trecut folosind toate modemuri Qualcomm.

Şi anul trecut, directorul financiar Qualcomm, Akash Palkhiwala, şi-a actualizat previziunile pentru iPhone-urile din 2023 care vor fi lansate în această săptămână, spunând că se aşteaptă ca ”marea majoritate” a acestora să includă modemuri Qualcomm.

scroll to top