Închide

Arabia Saudită plănuiește noi reduceri a producției de petrol ca parte a acordului OPEC+

Avatar
oil production platform, colossus, technology

Fotografie de MICHOFF pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Arabia Saudită va promite noi reduceri voluntare ale producției ca parte a unui acord mai larg al OPEC+ de reducere a producției, au declarat surse pentru Reuters, în timp ce grupul se confruntă cu scăderea prețurilor petrolului și cu o supraofertă iminentă.

Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a ajuns la un acord privind politica de producție după șapte ore de discuții, au precizat sursele.

Două surse din OPEC+ au declarat că este probabil ca grupul să mențină acordul existent privind producția pentru 2023 și să facă reduceri suplimentare în 2024, dacă se va conveni asupra unor noi linii de bază de producție pentru membri, de la care se fac reducerile.

Nu a fost clar când va începe Arabia Saudită să facă reducerile sale voluntare sau cât de mult va reduce Riadul și OPEC+ în ansamblu.

OPEC+, care grupează Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial, ceea ce înseamnă că deciziile sale politice pot avea un impact major asupra prețurilor petrolului.

De vineri, surse au declarat pentru Reuters că reducerile suplimentare de producție ar putea ajunge la 1 milion de barili pe zi, pe lângă reducerile existente de 2 milioane de bpd și reducerile voluntare de 1,6 milioane de bpd, anunțate în mod surprinzător în aprilie și care au intrat în vigoare în mai.

Anunțul din aprilie a contribuit la creșterea prețului petrolului cu aproximativ 9 dolari pe baril, la peste 87 de dolari, dar acesta s-a retras rapid sub presiunea îngrijorărilor legate de creșterea economică globală și de cerere. Vineri, referința internațională Brent s-a stabilit la 76 de dolari.

Dacă va fi aprobată, o nouă reducere ar duce volumul total al reducerilor la 4,66 milioane de bpd, adică aproximativ 4,5% din cererea globală.

În mod obișnuit, reducerile de producție intră în vigoare în luna următoare celei în care au fost convenite, dar miniștrii ar putea conveni și asupra unei implementări ulterioare.

Săptămâna trecută, ministrul Energiei din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz, a declarat că investitorii care au făcut o reducere a prețului petrolului sau au pariat pe o scădere a prețului ar trebui să “aibă grijă”, ceea ce mulți observatori de pe piață au interpretat ca un avertisment privind reduceri suplimentare ale ofertei.

Națiunile occidentale au acuzat OPEC că manipulează prețul petrolului și că subminează economia globală prin costurile ridicate ale energiei. De asemenea, Occidentul a acuzat OPEC că este de partea Rusiei, în pofida sancțiunilor occidentale din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

În replică, persoane din interiorul OPEC au declarat că tipărirea de bani de către Occident în ultimul deceniu a condus la inflație și a forțat națiunile producătoare de petrol să acționeze pentru a menține valoarea principalului lor export.

Țările asiatice, precum China și India, au cumpărat cea mai mare parte a exporturilor de petrol rusesc și au refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

În timpul reuniunii de duminică, cei mai influenți membri ai OPEC și cei mai mari producători din Golf, în frunte cu Arabia Saudită, au încercat să convingă națiunile africane subproducătoare, precum Nigeria și Angola, să aibă obiective de producție mai realiste, au declarat sursele.

Nigeria și Angola au fost mult timp în imposibilitatea de a produce în conformitate cu obiectivele lor, dar s-au opus unor niveluri de bază mai mici, deoarece noile obiective le-ar putea forța să efectueze reduceri reale.

În schimb, Emiratele Arabe Unite au cerut o bază de referință mai mare, în conformitate cu capacitatea sa de producție în creștere, dar acest lucru ar putea însemna că partea sa din reducerile globale ar putea scădea.

OPEC a refuzat accesul reporterilor de la Reuters și de la alte agenții de presă la sediul său.

scroll to top