Închide

Au scăpat de sub cizma rușilor: Bulgaria și-a asigurat livrările de gaz pentru tot anul curent

Avatar
The bulk freighter, Federal Beaufort, leaves the St. Clair River and heads out into Lake Huron.

Fotografie de Chris Pagan pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Furnizorul american de gaze naturale lichefiate (GNL) Cheniere și compania TotalEnergies din Franța urmează să crească volumele de gaze livrate către Bulgaria în luna aprilie, după ce au câștigat contracte de furnizare, potrivit unui document publicat de autoritatea bulgară de reglementare a energiei EWRC pe 29 martie, citat de ICIS.com.

După organizarea unei proceduri de licitație pentru tot anul 2023, furnizorul de stat bulgar Bulgargaz a încheiat două contracte de furnizare de gaz natural lichefiat (GNL) pentru luna aprilie, a adăugat EWRC.

Contractele au fost încheiate în urma unei proceduri de licitație cu cerințe pentru un preț minim de livrare și o modalitate de plată propusă.

Pe 23 februarie, Bulgargaz a lansat prima sa licitație printr-un terminal turcesc pentru livrarea în aprilie a 47 de milioane de metri cubi (mcm) de gaz.

Bulgargaz a rezervat trei sloturi de descărcare a GNL pentru 2023 la terminalul Revithoussa – două sloturi pentru 147.710 mc și unul pentru 73.855 mc – a declarat operatorul grec de gaze DESFA pe 1 februarie.

”Livrările de gaze sunt garantate până la sfârșitul anului, toate contractele au fost semnate și s-au asigurat volumele de injecție în depozitul subteran de la Chiren. Solicitările zilnice variază între 40.000/MWh și 85.000/MWh, în funcție de sezon și consum. Prin garantarea și furnizarea gazului, în calitatea sa de furnizor public, compania nu poate risca să cumpere gaze naturale zilnic pe piețele spot cu indice de preț pentru ziua următoare sau intra-zilnic”, a declarat directorul executiv al Bulgargaz, Denitsa Zlateva.

Anul trecut, Bulgargaz și Cheniere au lucrat la un acord de aprovizionare cu GNL, după ce aprovizionarea cu gaz rusești către Bulgaria a fost întreruptă în aprilie 2022. În octombrie 2022, compania americană a livrat un volum de aproximativ 1.050.000 MWh pentru a spori aprovizionarea Bulgariei pentru perioada iernii.

În septembrie anul trecut, Bulgargaz a lansat și o licitație pentru achiziționarea de GNL pentru perioada 2024-2034, care urmează să fie livrat fie în terminalul grecesc Revithoussa, fie în terminalele turcești de GNL.

scroll to top