Închide

Austria începe să excludă Gazprom de la o imensă facilitate de stocare a gazelor

Avatar
flame, gas, gas flame

Fotografie de Magnascan pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Austria pune în practică ameninţarea “foloseşte-l sau îl pierzi” pentru a exclude Gazprom de la imensa sa facilitate de stocare a gazelor Haidach, deoarece în mod sistematic nu a umplut partea sa din această capacitate, a anunţat miercuri Guvernul de la Viena, transmite agenția Reuters.

“În cazul în care clienţii nu depozitează gaze, capacitatea trebuie transferată altora. Este o infrastructură critică. Avem nevoie de ea acum, în această perioadă de criză. Asta este exact ce se întâmplă acum în cazul Gazprom cu facilitatea sa de stocare Haidach”, a afirmat ministrul Energiei, Leonore Gewessler, adăugând că Autoritatea de reglementare a gazelor e-Control a început procesul excluderii companiei ruseşti.

Pentru a atinge obiectivul UE de a avea depozitele pline la 80% până în luna noiembrie, Austria trebuie să primească zilnic suficient gaz pentru a genera 368 de GWh, parametru care a scăzut sub 100 GWh în unele intervale de timp săptămâna trecută.

Marţi, Leonore Gewessler a avertizat că o eventuală sistare completă a livrărilor de gaze ruseşti ar fi foarte gravă şi a cerut populaţiei să profite de vară pentru a face reviziile propriilor sisteme de încălzire, ceea ce ar permite economii la gaze de până la 15%.

Oficialul a precizat că societăţile industriale care folosesc mari volume de gaze vor primi dispoziţia de a-şi adapta instalaţiile pentru a putea folosi surse alternative de energie în procesul de producţie, în special petrol.

Şi grupul energetic austriac OMV a anunţat marţi că situaţia aprovizionării cu gaze a ţării s-a ameliorat, reducerea livrărilor situându-se acum la aproximativ 40%.

În prezent, sunt umplute aproximativ 46% din facilităţile de stocare a gazelor din Austria, iar cele ale OMV în proporţie de 72%.

scroll to top