Închide

Austria propune reformarea tratatului Euratom

Avatar
96901804 Symbol

Sursă foto: Alamy via BBC

Timp de citire: < 1 minut

Ministrul austriac pentru Protecţia Climei, Leonore Gewessler, a prezentat luni o propunere de reformare a tratatului nuclear Euratom, spunând că versiunea actuală este depășită și că ar trebui adoptate reguli mai stricte pentru securitatea și dezafectarea stațiilor nucleare și pentru depozitarea finală a deșeurilor nucleare, potrivit EURACTIV.

Leonore Gewessler și-a bazat propunerea pe o evaluare juridică a unui avocat german care a susținut că tratatul Euratom ar trebui reformat pentru a menține Europa în siguranță de potențialele pericole nucleare.

Gewessler a criticat tratatul pentru că nu a acordat suficientă atenție pericolelor inerente ale energiei nucleare. Ea a exprimat, de asemenea, necesitatea de a pune capăt

„avantajelor neloiale pentru energia nucleară”,

mai ales că aceasta pune în dezavantaj sursele regenerabile de energie.

Austria, care a interzis utilizarea centralelor nucleare în 1978, caută acum aliați din întreaga UE pentru a reforma tratatul.

Întrucât majoritatea țărilor UE sunt în favoarea unei ieșiri pe termen lung din energia nucleară, Gewessler este încrezătoare că inițiativa ei va începe un proces de reformă la nivelul UE.

scroll to top