Austriecii cu greu își mai pot permite proprietatea asupra locuințelor. Ce spun bancherii?

, ,
Autor:    -  
Casa Bani Euro
Foto: Heid Immobilien

Timp de citire: 3 minute

Din ce în ce mai mult capital de investiții se revarsă pe piața imobiliară rezidențială austriacă, după perioada de stagnare din timpul coronacrizei, lucru care nu face decât să crească prețurile. În prezent, nu există semne de relaxare a tendinței. Ba dimpotrivă. Visul unei proprietăți rezidențiale frumoase va rămâne unul îndepărtat pentru mulți austrieci, relevă o analiză Der Standard.

După creșterea rapidă a prețurilor din ultimii ani, aproape jumătate dintre toți cei care trăiesc în prezent în chirie nu își mai permit să viseze la patru pereți proprii, în ciuda costurilor mai mici de finanțare, potrivit studiului rezidențial din 2021 realizat de Erste Bank și S Bausparkasse

„Avantajul ratelor dobânzilor scăzute sunt mai mult decât compensate de creșterea bruscă a prețurilor imobiliare “, explică Thomas Schaufler, de la Erste Bank.

De exemplu, el compară costurile unui apartament de 70 de metri pătrați atunci când închiriază sau cumpără. În timp ce chiriașii plătesc 886 de euro pe lună, suma se ridică la 931 de euro pe lună pentru o achiziție finanțată pe parcursul a 25 de ani, ceea ce reprezintă cu cinci procente mai mult.

„Când cumpărați, aveți o povară mai mare, dar aveți și un atu pentru asta. Acestea pot fi ulterior vândute sau închiriate dacă veți avea nevoie de un apartament mai mare”, spune Schaufler,

În total, aproximativ 55% din Austria locuiesc în prezent în propriile proprietăți și 45% în chirie. O imagine complet diferită apare la Viena, unde cota de proprietate este de doar 25%. Locuințele construite prin Planul Marshall și aflate în proprietatea municipalității vieneze sau a statului austriac contribuie major la acest procent. Dar și marii moguli imobiliari care dețin, de zeci sau chiar sute de ani, proprietățile cele mai bune ale capitalei austriece.

Piața imobiliară nu se supraîncălzește

Din punctul de vedere al lui Schaufler, speranța că prețurile proprietăților rezidențiale se vor diminua în curând are puține șanse de succes în acest moment. El nu crede că piața imobiliară este în prezent supraîncălzită, deoarece există încă o cerere ridicată – deși o mare parte din capitalul de pe piețele financiare s-a revărsat pe piața imobiliară internă ca un refugiu sigur în cursul coronacrizei.

„Apartamentele pentru investiții sunt cumpărate încă foarte intens”, explică Schaufler.

Recent, multe proprietăți au fost, de asemenea, achiziționate „la scară largă” de investitori străini. Potrivit lui Schaufler, ei au descoperit piața austriacă, deoarece prețurile imobiliarelor sunt încă moderate chiar și la Viena, comparativ cu alte metropole europene. Numai în cazul imobilelor vieneze din sectorul de lux, reprezentantul diviziei imobiliare a Erste Bank observă recent o anumită răcire, perioadele de la ofertare până la vânzare fiind în creștere. Explicația ar putea fi faptul că străinilor le-a fost mai dificil să vizualizeze proprietăți imobiliare din cauza opțiunilor limitate de călătorie. Dar aceștia vor asedia din nou Viena foarte curând.

Expertul imobiliar Wifo, Michael Klien, vorbește despre o schimbare a cererii de la izbucnirea crizei. Anterior, a existat un decalaj de aprovizionare, dar acest lucru a fost acum închis de o activitate susținută în construcții. Însă din ce în ce mai mult capital de investiții crește prețurile proprietăților rezidențiale.

Telemunca aduce cere în suburbii. Dar până când?

În plus, el constată o cerere crescută de case unifamiliale în suburbii, unde dorința de a avea mai mult spațiu de locuit este mai ușor de îndeplinit. Probabil și un efect al telemuncii la ceas de corona: din cauza biroului de acasă familiile au nevoie de spațiu suplimentar pentru un loc de muncă. Deși există mult mai multe autorizații de construire pentru astfel de proprietăți, Klien nu este încă sigur dacă această tendință va continua – în orice caz, nu se așteaptă la un exod urban pronunțat, deoarece multe companii își aduc deja angajații la birou din nou.

În ultimii ani, rata de proprietate în Austria a scăzut ușor, ceea ce economistul Wifo pune pe seama costurilor:

„Creșterea prețului chiriilor nu a fost la fel de dramatică precum în sectorul ipotecar, tendință care se va păstra și în viitorul apropiat”, conchide analistul.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!