Închide

Averea lui Elon Musk a scăzut în acest an cu 100 de mld. $, mai mult decât tot bugetul României

Avatar
tesla, supercharger, ev

Fotografie de ElasticComputeFarm pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Suma cu care a scăzut în 2022 averea estimată a lui Elon Musk depășește 100 de miliarde de dolari, pe fondul scăderii acțiunilor producătorului de autovehicule electrice Tesla până la nivelul minim al ultimilor doi ani, notează Bloomberg. Spre comparație, toate încasările pe acest an ale bugetului de stat al României sunt estimate la circa 437 de miliarde de lei, adică puțin peste 90 de miliarde de dolari.

Co-fondatorul Tesla continuă să se mențină pe prima poziție a topului celor mai bogați oameni din lume, cu o avere netă estimată la 169,8 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires. Doar ieri, averea sa estimată a pierdut 8,6 miliarde de dolari, după o zi groaznică la bursă pentru Tesla.

De la începutul anului, suma agonisită de Elon Musk a cunoscut un declin de 100,5 miliarde de dolari în acest an – cea mai mare sumă pierdută de cineva prezent în topul bogaților. Vârful istoric al averii sale a fost atins în urmă cu puțin mai mult de un an – 340 de miliarde de dolari.

Cea mai mare parte a averii sale provine din participația la Tesla, însă producătorul de mașini electrice are o perioadă complicată, din cauza reinstituirii de restricții legate de Covid-19 în China, cea mai mare piață a sa în afara celei din Statele Unite.

Mai mult, compania a anunțat recent o rechemare a mai mult de 300.000 de mașini, din cauza unei defecțiuni la farurile din spate, iar problemele nu se opresc aici.

Tesla are de înfruntat și toate celelalte neajunsuri cu care se confruntă toți producătorii de autovehicule – dificultățile de pe lanțurile de aprovizionare și creșterea costurilor materiilor prime.

Acțiunile Tesla au scăzut cu 6,8% în ședința de luni de la New York, până la 167,87 de dolari / titlu, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020, ceea ce duce deprecierea cumulată pe tot anul la 52%. Scăderea valorii Tesla este mult mai abruptă decât cea a indicelui Nasdaq 100, care cuprinde numeroase companii de vârf din tehnologie, care a scăzut în acest an cu 29%.

În ultima lună, Musk și-a orientat cea mai mare parte a eforturilor în direcția noii sale achiziții, Twitter, rețea de socializare pe care a achiziționat-o luna trecută pentru 44 de miliarde de dolari. De atunci, compania și-a pierdut aproximativ 60% din numărul de angajați, aceștia fiind fie concediați, fie plecând de bună voie.

Dependența averii lui Musk de evoluția Tesla este menționată deseori ca un factor de risc în evaluările pe care i le fac investitorii. Aceștia notează că, deși încă își petrece mult timp ocupându-se de afacerea sa principală, Tesla, fiind foarte activ în managementul acesteia, în ultima vreme nu își mai dedică tot timpul și toată atenția către producătorul de automobile electrice.

scroll to top