Închide

Avertisment catastrofic al ONU: Războiul din Ucraina ar putea grăbi apocalipsa climatică!

Avatar
landscape, nature, sunset

Fotografie de blende12 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Războiul provocat prin invadarea Ucrainei de către Rusia riscă să zădărnicească eforturile anterioare de reducere a încălzirii globale, dacă statele lumii vor încerca, pur și simplu, doar să înlocuiască aprovizionarea cu combustibili fosili din Rusia cu cărbuni, petrol și gaze naturale din alte surse, potrivit secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, citat de Bloomberg.

Ar fi ”o nebunie” dacă statele lumii ”vor fi într-atât de preocupate de problemele imediate de aprovizionare cu combustibili fosili, încât să neglijeze sau să ignore cu totul politicile de reducere a consumului final al acestora”, a spus Guterres într-un mesaj video preînregistrat, în cadrul la Economist Sustainability Summit.

Țările occidentale încearcă să-și reducă dependența de materiile prime energetice de proveniență rusească, în urma invaziei Ucrainei. În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a sugerat că guvernul pe care îl conduce va încerca să revitalizeze producția de petrol și gaze din Marea Nordului și este deschis să stimuleze toate formele de energie, inclusiv fracturarea hidraulică (fracking).

La summit-ul COP26 de la Glasgow, din noiembrie, un număr de aproape 200 de țări au convenit să continue eforturile de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. Acest obiectiv este acum pus în mare pericol, pe măsură ce statele își reevaluează strategiile energetice, în lumina războiului din Ucraina, a mai spus Guterres.

Oricum, Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) avertizase anterior că, chiar și dacă statele lumii îşi vor onora angajamentele luate prin Acordul de la Paris, emisiile ar urma să crească în continuare cu 14% până la sfârşitul acestui deceniu, cauzând o încălzire catastrofală a planetei, cu 2,7 grade Celsius.

”Dependența de combustibilii fosili ne conduce pe toți la o distrugere colectivă”, a spus el în cadrul conferinței.

El a mai spus că războiul din Ucraina arată limpede felul în care dependența de combustibilii fosili creează tuturor țărilor grave vulnerabilități la șocuri, iar soluția corectă este aceea ca guvernele să caute să își accelereze politicile climatice, în loc să ”slăbească frâna decarbonizării”.

Anul trecut, Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a publicat un raport care a avut efectul unei bombe mediatice, întrucât afirma că o creştere cu cel mult 1,5 grade Celsius a temperaturii globale ar fi incompatibilă cu orice nouă exploatare de petrol şi de gaze naturale sau cu orice nouă termocentrală pe cărbune.

Acum, IEA a transmis un raport în care anticipează că noua situație creată pe piețele de petrol și gaze prin invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea accelera tranziția energetică și îndepărtarea economiilor mondiale de combustibilii fosili.

Eforturile de reducere a achizițiilor de resurse energetice din Rusia, plus impactul creșterii prețurilor asupra apetitului consumatorilor pentru combustibili, au determinat IEA să își reducă estimarea cererii de petrol în acest an cu aproximativ 1 milion de barili pe zi. Dacă această prognoză se va reflecta în raportările aferente acestui an, atunci recordul de consum de dinaintea pandemiei – 100,4 milioane de barili pe zi – înregistrat în 2019, nu va mai fi atins vreodată.

scroll to top