Închide

Băncile cresc investițiile în digitalizare cu până la 30%

Avatar
online, secure, payment

Fotografie de mohamed_hassan pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Sectorul bancar din România a devenit, în ultimele 9 luni, unul dintre cele mai efervescente domenii care se digitalizează. Băncile și companiile fintech au crescut investițiile în digitalizare cu până la 30%, potrivit unei analize OVES Enterprise, companie românească, dezvoltatoare de software, citată de Economedia.

User interface și user experience se află în topul preocupărilor băncilor, majoritatea instituțiilor dorind să îmbunătățească aplicațiile (mobile și desktop), pentru a le face mai atractive, mai intuitive și mai ușor de folosit. Încă de la începutul pandemiei, băncile au mizat pe faptul că utilizatorii vor petrece și mai mult timp în fața ecranelor și că multe tranzacții se vor muta online. Astfel, s-au axat pe redesign-ul aplicațiilor.

Securitatea este, de asemenea, în atenția băncilor, acestea căutând noi metode de identificare a vulnerabilităților și de prevenție și limitare a atacurilor cibernetice, pentru a-și ajuta clienții să nu fie victime ale atacurilor de tip phishing, în principal, și, în general, al oricărui tip de atac cibernetic.

Rapiditatea, mai ales pe transferurile bancare, este un alt factor care determină băncile să investească în dezvoltarea de noi aplicații care să permită transferuri de bani cu o viteză mai mare.

„Dacă la începutul anului, aproximativ 15% dintre clienții OVES Enterprise erau din domeniul fintech, acum, această pondere a urcat la peste 50%”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menționând că toate băncile investesc în digitalizare pentru a nu rămâne în urmă în fața concurenței.

„Un exemplu aici vine din perioada de pandemie, când unele bănci au blocat bugetele de dezvoltare, iar altele au continuat investițiile, iar când s-au ridicat restricțiile, cei care au investit au avut un mare avantaj în fața celor care au așteptat, câștigând clienți și cotă de piață. Cred că lecția a fost acum învățată și, chiar dacă suntem la început de recesiune, toate instituțiile financiare, nu doar băncile, încearcă să obțină un buget cât mai mare pentru dezvoltare”, spune Filip.

OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, înființată în 2015 la Cluj-Napoca. Compania are, în prezent, 107 angajați și birouri în România, Germania și Emiratele Arabe Unite.

scroll to top