Închide

Băncile de alimente din Spania nu mai fac față. 95 de milioane de europeni trăiesc la limita sărăciei

Avatar
shopping venture, shopping, purchasing

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Aproape o sută de milioane de europeni se așază la cozile foamei. Un studiu Eurostat arată că tot mai multe familii trăiesc la limita sărăciei, iar România se află în fruntea clasamentului, alături de Bulgaria și Spania. Băncile de alimente nu mai fac față cererilor, iar donațiile au scăzut odată cu creșterea inflației, notează TVR.

Cei care se așază zilnic la rând pentru a primi o porție de mâncare sau alimente de strictă necesitate sunt majoritatea tineri, au copii mici și locuiesc într-o cameră. Deși mulți sunt angajați, salariul nu le ajunge ca să-și închirieze un apartament întreg, mai ales în Madrid.

În Spania, peste 10 milioane de persoane se află în risc de sărăcie și excluziune socială, adică au venituri lunare de până în 800 de euro, cu 60% sub media națională. Băncile de alimente primesc din ce în ce mai puține donații din cauză că totul s-a scumpit.

“Acum 9 luni, când am venit, cheltuiam 100 de euro la supermarket, acum ne-ar trebui dublu.”

“Venitul lunar nu îmi ajunge, soția nu are un serviciu stabil, așa că trebuie să cerem sprijin. O mie de euro nu ne ajung până la sfârșitul lunii, având și doi copii.”

“Înainte, mergeam cu 50 de euro la supermarket și luam o mulțime de lucruri, acum nu mai iau nimic cu 50 de euro.”

Rogelio Poveda, administrator Bancă de Alimente Aluche, Madrid:

“Nu mai avem ulei, înainte aveam o familie care ne dona 150 de litri pe săptămână. Lapte, înainte ne donau un bax de 6 cutii, acum – câte un litru.”

Datele ultimului studiu Eurostat arată că în 2021 la nivel european peste 95 de milioane de persoane trăiau la limita sărăciei. România se afla pe primul loc, cu o treime din populație în risc de sărăcie, urmată de Bulgaria, Grecia și Spania.

scroll to top