Închide

Băncile de stat din Turcia suspendă utilizarea sistemului rus de plăți Mir

Avatar
turkey, flag, istanbul

Fotografie de Sevgi001461 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cele 3 bănci de stat din Turcia au suspendat sistemul rusesc de plăți Mir, a anunțat ministrul de Finanțe, Nureddin Nebati, potrivit Reuters.

Decizia a fost luată pentru a evita represaliile anunțate de SUA pentru țările care ajută Moscova să evite sancțiunile internaționale. Mai mult, țările occidentale au devenit tot mai îngrijorate de legăturile economice dintre Turcia, membră a NATO, și Rusia.

Președintele turc Recep Erdogan a spus săptămâna trecută că Turcia trebuie să găsească o alternativă la sistemul rusesc de plăți „fie că ne place sau nu”.

Întrebat joi de Reuters dacă toate cele trei bănci de stat au suspendat utilizarea Mir, Nebati a confirmat că au făcut-o, dar nu a răspuns la o întrebare despre dacă va fi adoptat un sistem alternativ.

Băncile folosesc alte sisteme de plată internaționale, cum ar fi SWIFT.

Două bănci private, Isbank și Denizbank, au suspendat utilizarea sistemului Mir săptămâna trecută, după ce Washingtonul și-a extins sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv vizând entitatea care conduce sistemul de plăți.

Dar Reuters raportase, pe baza unor surse, că băncile de stat ar putea continua să folosească sistemul Mir, oferind în același timp mai multă transparență și asigurări Occidentului că acesta nu este folosit pentru eludarea sancțiunilor.

Directorul executiv Alpaslan Cakar a confirmat mai devreme, marți, că Ziraat Bank a suspendat utilizarea Mir. Celelalte două bănci de stat, Halkbank și Vakifbank, nu au comentat această problemă.

Membra NATO Ankara se opune sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și are legături strânse atât cu Moscova, cât și cu Kievul, vecinii săi la Marea Neagră. De asemenea, a condamnat invazia Rusiei și a trimis drone armate în Ucraina, ca parte a actului său de echilibru diplomatic.

Sistemul UZCARD din Uzbekistan a declarat vineri că a suspendat procesarea plăților prin cardurile Mir.

Kremlinul a declarat miercuri că băncile de stat turcești care au încetat să mai folosească cardurile bancare ruse Mir sunt în mod clar supuse unei presiuni fără precedent din SUA și amenințării cu sancțiuni secundare.

Separat, Erdogan a spus că va efectua un apel telefonic cu Vladimir Putin din Rusia mai târziu, joi, și că va discuta probleme cu Ucraina.

scroll to top