Închide

BCE: Băncile ar trebui să ţină cont de scăderea preţurilor în sectorul imobiliar

Avatar
Euro in front of European Central Bank in Frankfurt

Fotografie de bruno neurath-wilson pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Băncile din zona euro ar trebui să includă riscul unei noi scăderi a preţurilor la bunurile imobiliare când fac provizioane şi planuri în legătură cu capitalul lor, a afirmat marţi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters.

Piaţa imobiliară europeană este sub presiune, după ce BCE a majorat semnificativ dobânzile, care sunt acum la niveluri record.

În timp ce în unele ţări scad deja preţurile bunurilor imobiliare, în special în Germania, unde a fost un boom în timpul perioadei de dobânzi scăzute, Enria le-a spus creditorilor să se pregătească pentru noi dificultăţi.

“Actualul mediu cu rate mai ridicate ale dobânzilor ar putea pune şi mai multă presiune pe preţurile locuinţelor şi ale clădirilor de birouri, fiind mai dificil pentru proprietarii de clădiri comerciale şi pentru gospodării să-şi achite datoriile”, a declarat Enria în Parlamentul European.

Acesta a adăugat: “Băncile ar trebui să ţină cont de aceste riscuri când fac provizioane şi planuri în legătură cu capitalul”.

Consiliul de supervizare bancară din cadrul BCE stabileşte cerinţele de capital pentru bănci şi le-a cerut să-şi amâne planurile privind plata dividendelor sau răscumpărările de acţiuni. Pe fondul dobânzilor scăzute şi al injecţiilor masive de lichidităţi de către BCE, în ultimul deceniu miliarde de euro au fost investite în sectorul imobiliar, în special în statele europene bogate, cum ar fi Germania, Franţa şi Ţările de Jos.

Creşterea rapidă a inflaţiei în ultimii doi ani a forţat BCE să majoreze dobânzile, ceea ce a stopat creşterea preţurilor în sectorul imobiliar, mulţi dezvoltatori intrând în insolvenţă.

Băncile din zona euro au redus accesul la credite, în special la cele ipotecare, iar cererea din partea gospodăriilor şi companiilor este în scădere, arată datele BCE.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a cerut evaluatorilor imobiliari să explice metodologiile pe care le utilizează, în condiţiile în care se înmulţesc îngrijorările că băncile din regiune au fost mult prea lente în a deprecia valoarea creditelor imobiliare comerciale din bilanţurile lor.

Potrivit unor surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, schimburile de informaţii din ultimele luni fac parte dintr-un efort mai amplu al BCE de a identifica potenţialele lovituri la adresa băncilor. Chiar dacă băncile şi-au constituit provizioane pentru posibilele pierderi suferite de pe urma portofoliilor de credite imobiliare comerciale, este posibil ca băncile să sufere noi pierderi dacă se va dovedi că evaluările atribuite acestor portofolii sunt învechite, susţin sursele.

Unele bănci s-au îndreptat spre acordarea de împrumuturi pentru active imobiliare comerciale în ultimul deceniu pentru a-şi creşte veniturile, în condiţiile în care dobânzile negative le-au erodat profitabilitatea. Însă, această clasă de active a fost afectată de extinderea muncii de acasă şi cumpărăturile online în timpul pandemiei, iar majorările rapide ale dobânzilor în ultimul an au diminuat şi mai mult cererea pentru activele imobiliare comerciale.

BCE a informat în 2022 că inspecţiile sale în rândul băncilor au scos la lumină faptul că valoarea garanţiilor “este un unghi mort pentru multe bănci”, în condiţiile în care unele firme nu au reactualizat rapoartele de evaluare. În unele cazuri băncile au acceptat evaluările oferite de clienţi în loc să solicite o evaluare independentă.

scroll to top