Închide

BCE promite că va lupta împotriva unei inflaţii “excesiv de ridicate”

Avatar
Flag of the European Union in front of the EU-Parliament in Brussels, Belgium

Fotografie de Christian Lue pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Banca Centrală Europeană (BCE) va merge “oricât de departe e nevoie” pentru a lupta împotriva unei inflaţii “excesiv de ridicate” şi care ar urma să rămână la acest nivel “pentru o anumită perioadă” în zona euro, a declarat marţi preşedintele BCE, Christine Lagarde, informează AFP, citată de Agerpres.

Cu ocazia forumului anual al BCE de la Sintra (Portugalia), Christine Lagarde a subliniat că explozia inflaţiei reprezintă “o mare provocare pentru politica noastră monetară”. Obiectivul BCE este să menţină inflaţia la un nivel apropiat de 2%, în condiţiile în care în luna mai rata anuală a inflaţiei în zona euro a depăşit 8%, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, şi este posibil ca în luna iunie să fii crescut şi mai mult.

“Vom merge oricât de departe e nevoie pentru a ne asigura că inflaţia se stabilizează în jurul ţintei noastre de 2% pe termen mediu”, a spus Christine Lagarde.

În contextul inflaţiei galopante, BCE se pregăteşte ca în luna iulie să majoreze dobânda de politică monetară, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Perspectiva scumpirii costului creditului în zona euro a relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză a datoriilor în zona euro, odată cu creşterea diferenţelor dintre randamentele la care se împrumută statele din nord şi cele din sudul Europei pentru a-şi finanţa deficitele.

Pentru a-i linişti pe investitori, oficialii BCE au trebuit să intervină şi să anunţe că pregătesc un nou “instrument împotriva riscurilor de fragmentare”.

Acest nou instrument “va trebui să fie eficient, chiar dacă va fi proporţional şi să conţină suficiente garanţii pentru a păstra elanul statelor bugetare spre o politică fiscală sănătoasă”, a spus marţi Christine Lagarde.

Împiedicarea apariţiei unor diferenţe mari la care se împrumută statele din zona euro este o condiţie prealabilă pentru o bună transmisiune a politicii monetare în zona euro. În acest context, este posibil ca “dobânzile să crească atât cât va fi necesar”, a declarat fostul director general al Fondului Monetar Internaţional.

Însă BCE se confruntă cu o dilemă deoarece o majorare prea rapidă a dobânzilor ar putea arunca zona euro în recesiune, cu atât mai mult cu cât instituţia de la Frankfurt şi-a revizuit deja, în jos, prognozele de creştere pentru următorii doi ani.

“Cu toate acestea, ne aşteptăm în continuare la rate de creştere pozitive”, graţie măsurilor interne de susţinere a economiei, a dat asigurări Christine Lagarde. Însă BCE nu trebuie să fie singurul actor şi de acea guvernele, responsabile de politica bugetară, “să îşi joace rolul care le revine în reducerea riscurilor” şi să furnizeze un sprijin ţintit şi temporar economiei, fără a pierde din vedere stabilitatea finanţelor publice, a concluzionat Christine Lagarde.

scroll to top