Benetton fără Benetton | Fondatorul întoarce cu amărăciune spatele celebrului grup de modă -FOTO

,
Autor:    -  
Benetton
Foto: https://onlinestores.cheapsbest2024shop.com/

Timp de citire: 4 minute
  • Luciano Benetton, în vârstă de 89 de ani, și-a anunțat plecarea din afacerea de familie.
  • Acest lucru înseamnă că United Colors of Benetton va trebui să se descurce pentru prima dată fără un Benetton.
  • Este un adio amar: “Mă simt trădat de conducere”, a declarat Luciano Benetton la sfârșitul săptămânii într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera din Milano, în care și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere.

Benetton l-a acuzat pe actualul director general al grupului Benetton, Massimo Renon, că l-a indus în eroare cu privire la mersul real al afacerilor: în toamna anului trecut, în bilanțuri a apărut brusc o gaură de 100 de milioane de euro, după ce în vară se vorbise de un rezultat echilibrat.

“Patriarhul” va demisiona din funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere al grupului Benetton în cadrul adunării acționarilor din 18 iunie.

În același timp, întreaga echipă de conducere va fi înlocuită simultan. Numele noului director general nu este încă cunoscut, dar este deja cert că, după plecarea lui Luciano Benetton, nu va mai exista niciun membru al familiei fondatoare nici în consiliul de administrație, nici în cel de supraveghere. Acest lucru înseamnă că, pentru prima dată de la înființarea sa de către frații Luciano, Gilberto, Carlo și Giuliana în 1965, Grupul Benetton va trebui să se administreze fără un membru al familiei Benetton și va fi condus de un management extern. Sau pe aproape…

Grupul Benetton este deținut în proporție de 100 % de holdingul de familie Edizione – care, la rândul său, este condus, la a doua generație, de fiul lui Luciano, Alessandro.

Lunga criză Benetton

Criza de la Benetton durează de ceva timp. Luciano, cel mai mare dintre frații Benetton, se retrăsese deja din activitatea operațională cu peste douăzeci de ani în urmă, dar a revenit în companie în 2017, la vârsta de 82 de ani, după ce în anii precedenți se acumulaseră pierderi de 600 de milioane de euro.

Din cauza concurenței ieftine din partea H&M, Zara și a altor lanțuri fast-fashion, United Colors of Benetton s-a estompat tot mai mult. În prezent, moda contribuie doar cu unul până la două procente la cifra de afaceri a holdingului Edizione, în care familia Benetton își grupează investițiile. Acestea variază de la aeroporturi la stații de benzină pe autostradă, magazine duty-free, bănci și companii de asigurări până la proprietăți imobiliare.

Tragedia cu implicații în familia Benetton

Declinul treptat al afacerii cu modă a fost însoțit de daune catastrofale pentru imaginea întregii familii. În august 2018, viaductul autostrăzii Morandi s-a prăbușit în Genova, provocând moartea a 43 de persoane. Podul aparținea operatorului privat de autostrăzi Autostrade d’Italia, care, la rândul său, era controlat de Edizione. Potrivit procurorilor, societatea de exploatare neglijase întreținerea pentru a economisi costuri și pentru a garanta acționarilor dividende grase.

Peste noapte, familia Benetton a fost văzută de către public ca fiind niște capitaliști lacomi care nu s-ar fi oprit în fața a nimic pentru a obține profit. Ulterior, aceștia au fost nevoiți să își vândă participația în Autostrade d’Italia statului. Iar pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, frații mai mici ai lui Luciano, Gilberto și Carlo Benetton, au murit, de asemenea, în “annus horribilis” 2018.

Saga puloverelor colorate

Saga Benetton, care trăiește acum un alt capitol trist, a fost cândva o poveste de succes tipică a capitalismului familial italian. Luciano, născut în 1935, și-a pierdut tatăl la o vârstă fragedă și a început să lucreze ca vânzător de țesături în orașul său natal Ponzano, lângă Treviso, la vârsta de 14 ani. În Ponzano, tânărul a făcut furori cu puloverele colorate pe care sora sa Giuliana le tricota pentru el. Așa s-a născut ideea de afaceri pentru Benetton. Împreună cu Giuliana și cei doi frați ai săi, a început să inunde Italia și apoi întreaga lume cu pulovere colorate. La doar zece ani de la înființarea companiei, familia Benetton era cel mai mare producător de tricotaje din lume.

Au existat două mișcări inteligente care au dus la succesul familiei Benetton. În primul rând, au fost primii care și-au produs în masă puloverele în fire nevopsite, pentru ca mai târziu să le vopsească în aproximativ 15 nuanțe diferite pentru a se potrivi cu culorile modei contemporane.

“Când vine vorba de croiala unui pulover, ai puțină libertate creativă, dar când vine vorba de culori, ai foarte multă”,

a explicat odată Benetton.

A doua mișcare a fost colaborarea cu fotograful Oliviero Toscani. Acesta a făcut reclamă la United Colors of Benetton cu subiecte care nu aveau nicio legătură cu moda, dar care ofereau cu atât mai mult material de discuție: victime ale Mafiei în bălți de sânge, bolnavi de SIDA pe moarte, cămăși pătate de sânge ale soldaților morți, cai care copulează și preoți care se sărută cu călugărițe, imagini revoltătoate în urmă cu peste 30 de ani:

Benetton Ad 4

Benetton Ad 3

Benetton Ad 2

Benetton Ad 1

Când Luciano Benetton s-a întors în afacerea de familie în 2017 pentru a scoate compania din criză, a declarat că vrea “să facă lumea din nou puțin mai colorată” cu puloverele și tricourile sale. Nu a reușit, iar acum fondatorul companiei întoarce definitiv spatele United Colors of Benetton.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!