Închide

#TOPSTORY2023 | Big Pharma are o influență “disproporționată” asupra sănătății publice, potrivit unui nou raport

Avatar
vaccine, vaccination, covid-19

Fotografie de torstensimon pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Industria farmaceutică a influențat în mod disproporționat instituțiile UE, ceea ce a dus la prejudicii pentru sănătatea publică, în special în timpul pandemiei COVID-19, potrivit unui raport elaborat de două ONG-uri din domeniul sănătății, citat de Euractiv.

Influența lobby-ului farmaceutic asupra instituțiilor UE, cum ar fi Comisia Europeană și Parlamentul, a crescut semnificativ în timpul pandemiei COVID-19 – o tendință care a avut, de asemenea, un impact asupra sănătății cetățenilor, potrivit raportului Global Health Advocates (GHA) și StopAids, publicat vineri (20 ianuarie).

“Interesele private au exercitat o influență exagerată asupra factorilor de decizie europeni în timpul pandemiei, ceea ce a dus la o lipsă de transparență în ceea ce privește contractele de vaccinare finanțate din fonduri publice”, a declarat Rowan Dunn, coordonator de advocacy pentru UE la GHA, într-un interviu acordat EURACTIV France.

La începutul pandemiei COVID-19, în martie 2020, Comisia Europeană a încercat să furnizeze cât mai repede posibil doze de vaccin pentru țările UE.

“În acel moment, Comisia Europeană promovează vaccinul ca pe un bun comun accesibil tuturor”, a explicat Dunn.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană a rămas rapid în urmă în campania de vaccinare, în special în comparație cu Marea Britanie și SUA, iar Comisia a început să resimtă “presiunea publică”, a continuat ea.

Aceasta este o schimbare “foarte importantă” în strategia de vaccinare a Comisiei, a declarat eurodeputatul belgian Marc Botenga, membru al Comisiei speciale a Parlamentului European privind pandemia COVID-19.

“Ursula von der Leyen a abandonat ideea de a face din vaccinuri un bun comun în favoarea unor acorduri de achiziție cu companiile farmaceutice”, a declarat el într-un interviu acordat EURACTIV France.

Rata de vaccinare de 70% până în vara anului 2021

În iunie 2020, Comisia a încheiat contracte cu companii farmaceutice pentru a livra doze de vaccin COVID-19 către statele membre.

Cunoscută sub numele de Strategia europeană pentru vaccinuri, aceste achiziții de vaccinuri în vrac au contribuit la accelerarea fabricării dozelor și la asigurarea unui acces echitabil la vaccinare pentru toți cetățenii din întregul bloc.

În timp ce majoritatea dozelor au fost achiziționate de la Pfizer, vaccinurile produse de Moderna, AstraZeneca, Janssen, Novavax și Valneva au primit, de asemenea, undă verde din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Până la sfârșitul lunii iulie 2020, au fost administrate primele doze, iar până în iulie 2021, 70% dintre adulții din UE au primit cel puțin o doză de vaccin.

Dar, potrivit raportului, Comisia, confruntată cu urgența vaccinării, a cedat în fața anumitor cereri din partea laboratoarelor farmaceutice, inclusiv în ceea ce privește prețurile, transparența contractelor și proprietatea intelectuală.

“Avantajul proprietății intelectuale este că firmele farmaceutice dețin un monopol și, prin urmare, pot obține un profit maxim”, a declarat Botenga. “Oferind laboratoarelor farmaceutice controlul asupra prețului dozelor datorită proprietății intelectuale, a avut loc un blocaj asupra securității noastre sociale”, a adăugat el.

Dar asta nu este tot.

Potrivit raportului, “influența disproporționată” exercitată asupra Comisiei Europene de către “Big Pharma” ar putea împiedica accesul la vaccinuri pentru persoanele din țările în curs de dezvoltare.

“Cu “Big Pharma” la conducere, alegând să își urmeze interesele private, accesul la vaccinuri pentru țările cu venituri mici a fost probabil refuzat”, susține James Cole, ofițer de advocacy la StopAids.

“Pfizer-gate”

Pentru a evidenția cât de influent este lobby-ul farmaceutic, raportul face referire la contractele de achiziție de vaccinuri dintre gigantul farmaceutic american Pfizer și Comisia Europeană, care au fost în centrul recentei controverse.

Parlamentul European, ONG-urile și Ombudsmanul UE cer ca aceste documente redactate și, prin urmare, ilizibile, să fie făcute publice.

Mesajele text care ar fi fost schimbate între von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, cu privire la un contract referitor la achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccinuri COVID-19, au provocat, de asemenea, o mare agitație.

“Nimeni nu poate negocia complexitatea acestor contracte, prin SMS sau singur. Aceasta a fost o procedură foarte bine structurată între statele membre și Comisie”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, la 26 octombrie. “Există o relație nesănătoasă între instituții și Pfizer. Vrem să știm ce influență au avut aceste SMS-uri asupra negocierii. Sunt anumite detalii, cum ar fi prețul, transmise prin SMS?”, a declarat Botenga.

În ciuda campaniei de vaccinare relativ reușită în UE, pandemia a evidențiat influența foarte puternică a companiilor farmaceutice asupra autorităților publice.

Pentru a spori transparența și a limita acest lobby, StopAids și GHA recomandă ca orice negocieri viitoare între Comisie și companiile farmaceutice să se desfășoare într-o “manieră complet deschisă și transparentă” și folosind “procese stabilite, mai degrabă decât canale informale”.

Pfizer, AstraZeneca și Moderna nu au răspuns la solicitările de comentarii din partea GHA și StopAids.

scroll to top