Închide

Bloomberg: Varianta Delta amenință să distrugă o altă vară în Europa

Avatar

Camara de Loboson, Insula Madeira, Portugalia. Foto: Juergen Sack / Getty

Timp de citire: 3 minute

În urmă cu o lună, managerul de hotel Hugo Goncalves se pregătea pentru o vară plină de viață, cu aproape toate camerele de la Tivoli Marina de Vilamoura Resort din Algarve complet rezervate. Goncalves a angajat personal nou și a aprovizionat barul și bucătăria pentru a fi gata pentru un aflux de vizitatori, în special britanici, după un 2020 dezastruos, scrie Bloomberg.

Asta a fost înainte ca Portugalia să fie brusc scoasă de Marea Britanie de pe lista verde a țărilor, ceea ce înseamnă ce britanicii care revin acasă din Portugalia trebuie să intre în carantină și țara a început să arate ca un punct fierbinte pentru tulpina Delta, extrem de contagioasă, a coronavirusului.

Apoi, guvernul portughez a impus restricții de călătorie rezidenților din Lisabona în timpul weekend-urilor, îngreunând accesul localnicilor către plajele mai însorite din sudul Portugaliei și către hoteluri precum Marina Tivoli.

„Acum patru săptămâni, aveam rezervate mai mult de 90% dintre camerele noastre, iar acum am ajuns la puțin peste 30%”, a spus Goncalves. „Nu înțeleg cum Portugalia a încetat să mai fie sigură de la o zi la alta”.

Pe măsură ce începe sezonul estival în emisfera nordică și certificatele de călătorie Covid-19 din Uniunea Europeană devin disponibile, calea Portugaliei înapoi la normalitate – împreună cu a restului regiunii – riscă să fie deturnată de varianta Delta.

Există o grabă în administrarea vaccinurilor, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de infectare cu această variantă, țările încercând să mențină perspectiva unei veri doar cu restricții ușoare. În timp ce unele guverne doresc cu disperare să scoată semnul „Deschis pentru afaceri”, săptămâna aceasta a avut loc o evaluare sumbră venită de la agenția de prevenire a bolilor din UE.

Acesta a spus că o relaxare rapidă a restricțiilor ar putea cauza o „creștere semnificativă a cazurilor zilnice, spitalizări și decese”. În acest moment, Europa nu vede acest lucru, numărul de cazuri noi a scăzut, dar presiunea asupra guvernelor pentru a relaxa măsurile, împreună cu un grad de automulţumire, ar putea pune piedici luptei împotriva virusului.

Problema a generat deja dispute între țări pe tema politicilor de călătorie, în timp ce liderii se îngrijorează de automulţumire și de faptul că progresele recente în lupta împotriva virusului ar putea fi anulate. Având în vedere importanța turismului pentru țările din sudul Europei, inclusiv Portugalia, dezacordul este încă o altă manifestare a diviziunii nord-sud, care a afectat de mult timp Uniunea Europeană.

Angela Merkel și Emmanuel Macron au criticat țări precum Grecia pentru acceptarea liberă a vizitatorilor imunizați cu vaccinuri neaprobate la nivel de UE, vaccinuri ce provin din China și din Rusia.

“Pandemia nu s-a încheiat, așa cum am fi dorit”, a declarat Merkel după un summit al liderilor UE la Bruxelles. De aceea, tot ce putem face este să lucrăm pentru a menține numărul infecțiilor scăzut și pentru a accelera ritmul de vaccinare, rămânând în același timp atenți”.

Varianta Delta afectează Marea Britanie, unde reprezintă practic toate testele pozitive noi și devine mai răspândită și în alte părți. Acesta a reprezentat 15% din cazurile noi în Germania în săptămâna până la 13 iunie, aproape dublu față de cifra din săptămâna precedentă. În Irlanda și părți din Italia, cifra este de cel puțin 20%, în timp ce Lisabona depășește 70%.

Germania a adăugat vineri Portugalia pe lista de zone cu preocupări din cauza răspândirii variantei Delta, ceea ce înseamnă că turiștii care se întorc din țara iberică vor trebui să facă o carantină timp de 14 zile. Măsura va intra în vigoare marți pentru o perioadă inițială de două săptămâni și ar putea fi prelungită.

În Portugalia, situația în schimbare rapidă a afectat întreprinderile, dintre care multe nu pot pur și simplu să apese un întrerupător pentru a reîncepe activitatea, ci trebuie să investească timp și bani. Fără turiștii așteptați, acestea sunt venituri pierdute într-un sector care a fost printre cele mai afectate de pandemie în 2020.

În timp ce răspândirea variantei Delta în întreaga Europă pare inevitabilă, impactul său complet depinde de cât de mult au progresat campaniile de vaccinare. În UE, aceasta s-a îmbunătățit enorm după un început dezastruos și aproximativ 25 de milioane de doze sunt administrate în fiecare săptămână. Dar mai este încă un drum lung de parcurs: aproximativ 30% dintre oameni sunt complet inoculați, în timp ce mai puțin de jumătate au primit o doză până acum.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a declarat că cei care au primit doar prima doză sunt mai vulnerabili la varianta Delta în comparație cu alte variante, iar a doua doză ar trebui să fie administrată în cel mai scurt interval de timp posibil.

scroll to top